Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Oväntade ställena i ditt hem där virus frodas

21 okt, 2024
AvSara Ericsson
Fotograftt
Städa badrummet.
Visste du att det finns oväntade platser i ditt hem där virus frodas mer än på andra ställen? Trots bra städrutiner är det lätt att missa dessa områden – här bör du städa extra noga nästa gång!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 smarta tips för att städa badrummetBrand logo
5 smarta tips för att städa badrummet

Alla har vi olika rutiner för att städa våra hem. Men det finns några ställen som många av oss glömmer bort, och som nu visat sig vara platser där virus frodas allra mest.

Amerikanska forskare i mikrobiologi har undersökt variationen av virus i badrum, och det är två platser som sticker ut extra mycket.

Kvinna städar golvet.

–Antalet virus vi hittade är helt galet. Vi hittade många virus som vi aldrig har sett tidigare, säger Erica Hartmann, forskare vid McCormick School of Engineering.

Annons

Här samlas mest virus i badrummet

I badrummets varma och fuktiga miljö trivs mikrober extra bra. De inkluderar bakterier, virus, svampar och protozoer. Forskarns studie, som publicerades i Journal frontiers in microbiomes, visar att det är två saker i badrummet som sticker ut: tandborstar och duschmunstycken.

I studien har de tagit prover på 92 duschmunstycken och 34 tandborstar från olika amerikanska hem. Forskarna blev förvånade över den variation de hittade – med över 600 olika virustyper. Resultatet visade att det var nästan helt olika virus på varje duschmunstycke och tandborste.

Annons

Ett positivt besked är att det inte handlar om virus som orsakar sjukdomar hos människor, utan om virus som angriper bakterier.

Erica Hartmann, som lett studien, påminner därför om vikten att regelbundet byta tandborste. Och när det är dags att städa, glöm inte att göra rent duschmunstycket, som enkelt rengörs med ättika och vatten.

Artikelinspiration: Tv4

Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecialBrand logo
Fem favoriter från Femina – tvätt- och städspecial
Annons