Populära SVT-programledaren drabbad av hjärnblödning
”Detta är inget jag önskar min värsta fiende”, skriver hon.
Inger Ljung Olsson, 53, har haft en dramatisk sommar. I ett långt inlägg på Facebook skriver hon själv om sina upplevelser.
”Vilket år. Dels en pandemi och med den en massa tråkiga konsekvenser, som påverkar oss alla eller många. Men livet pågår ändå. För min del har 2020 inneburit en hjärnblödning tidigare i sommar, eller rättare sagt en hjärnhinneblödning.”
Tiden i respirator
Som tur är fick hon snabbt hjälp. Hennes man reagerade snabbt på det inträffade och en akutbil var på plats kort därefter. Hjärnblödningen resulterade bland annat i att hon fick tillbringa tid i en respirator.
”Men jag delar en erfarenhet med de covid-patienter som varit mest sjuka: en tid i respirator. Detta är inget jag önskar min värsta fiende.”
Hon berättar i inlägget vidare om hur hon påverkades av de starka mediciner hon fick.
”Till några har jag till exempel berättat om fantastiska resor och äventyr, det var alltså under tiden skojmedicinerna gick ur kroppen. Jag har varit i Umeå hela tiden.”
Fakta: Hjärnblödning
- Det finns flera typer av hjärnblödningar. Den vanligaste typen är en så kallad intracerebral blödning, med blod i själva hjärnvävnaden.
- En så kallad subaraknoidalblödning är en blödning som ligger innanför den innersta av hjärnhinnorna. Den här typen av hjärnblödningar drabbar framförallt yngre och medelålders personer och utgör fem procent av alla stroke-fall i Sverige.
- Det typiska symtomet är en plötslig och intensiv huvudvärk som kommer helt oväntat från ingenstans. Man kan också bli förlamad eller medvetslös. Ofta blir man stel i nacken och kan inte böja ner hakan mot bröstet. Yrsel och svårigheter med talet är andra symtom, liksom kräkningar.
- Vid en hjärnblödning förstörs nervceller och nervbanor slits sönder i den omgivande vävnaden.
- Om man drabbas av en hjärnblödning är det viktigt att snabbt få vård. Ring alltid 112 om be om en ambulans om du misstänker att du eller någon i din omgivning drabbats.Källor: Hjärt- lungfonden, Capio S:t Görans sjukhus
Fokuserar på återhämtning
Inger Ljung Olsson meddelar att hon ännu har en bit kvar i sitt tillfrisknande. Hon passar också på att tacka personalen vid Norrlands universitetssjukhus för deras omvårdnad. Nu är hennes största fokus att tillbringa tid tillsammans med familjen och få en chans att vila upp sig.
”Jag mår bra nu men behöver tid för återhämtning. Återhämtning för mig innebär att umgås med familjen, att bygga styrka i kroppen och lagom stimulans för knoppen en tid framöver. Inget friskhetsfirande min del alltså men tids nog.”
Uppmanar alla att agera ansvarsfullt
Programledaren uppmanar också alla att ta hand om sig och agera ansvarsfullt för att inte bli sjuka.
”Må väl, tvätta händerna och håll avstånd! Du vill INTE ligga i respirator!!”.
När Inger Ljung Olsson är tillbaka i tv-rutan är ännu okänt. Johan Erhag, projektledare för Go'kväll, säger så här till Aftonbladet:
– Det är alltid ledsamt med sådana här tråkigheter men det är jätteskönt att allt har gått bra. Nu får hon återhämta sig och vila ut och vara med familjen så får vi hoppas att hon kommer tillbaka så småningom.
Vår systersajt Allas.se har varit i kontakt med Inger Ljung Olsson som har godkänt att vi citerar hennes Facebookinlägg.
Läs mer:
Överläkaren Eva Uustal: ”Vi måste prata öppet om förlossningsskador”
Fatima, 50, fick höra att hon led av fetma – efter 35 år gavs rätt diagnos