Psykologen tipsar: Så kan du minska din oro för corona
Att vi oroar oss för corona är knappast förvånande: Vi matas ständigt med ny information, som dessutom kan skifta från dag till dag. Och ingen vet när pandemi tar slut.
Ovissheten har ett pris och många vänder sig i första hand till 1177 Vårdguiden med sina frågor. Trycket har blivit så stort att man nu inför två extra knappval för dem som ringer, varav det ena vänder sig till just oroliga som själva inte har symtom på att vara smittade. De har även ifört en kö för samtal som handlar om symtom på covid-19.
– Det är extremt många samtal. Vi har aldrig någonsin haft ett sådant tryck, säger Sofie Zetterström, affärsområdeschef, till Dagens Medicin.
Även bland nätläkarföretag och andra vårdgivare har trycket ökat. På doktor24 har samtalen från patienter som uttrycker oro för corona fördubblats.
– För dem som redan upplever en vardagsstress kan nyheterna om Covid-19 få bägaren att rinna över, säger Hanna Rohani, chefspsykolog på Doktor24 .
”Oron är viktig, den fyller en funktion”
De som hör av sig till Doktor24 känner en generell oro eller ångest över situationen.
– Det är viktigt att komma ihåg att oro i grund och botten är något normalt och funktionellt. Vi varken kan, eller ska, sträva efter att få bort den helt.
För vissa har oron att bli smittad lett till att man inte riktigt känner igen sina egna reaktioner, till exempel att man blir arg och blänger på någon som nyser rakt ut på bussen.
– Alla känslor är helt okej att känna! Sen kan man välja hur man agerar utifrån känslan. Att skälla på någon som nyser rakt ut på bussen kanske inte är helt nödvändigt, men att be någon hålla för munnen är inte mer än rätt, säger Hanna Rohani.
Men om oron blir så stark att man känner av den stora delar va dagen och har fysiska symtom är det ett tecken på att man behöver hjälp med att komma vidare. Hanna Rohani nämner bland annat symtom som andnöd, hjärtklappning, sömnbesvär, känslostormar och nedstämdhet som exempel. Börjar de påverka vardagen i väldigt hög grad ska man söka hjälp.
Då kan rädslan ha blivit en fobi
Samma gäller om man till exempel börjar undvika platser, situationer eller människor. Då kan coronarädslan ha slagit över och blivit till ett hinder i vardagen.
– Man brukar säga att när oron hindrar någon från att kunna arbeta, umgås med nära och kära eller fungera i vardagen, då är det ett problem. Det är alltså helt normalt att tänka ”tänk om….!” men om den tanken leder till att man undviker olika situationer eller inte kan fokusera på här och nu, så kan det vara ett tecken på att oron ha gått till överdrift, förklarar Hanna Rohani.
Man kan göra en hel del själv för att undvika att tankarna skenar iväg åt helt fel håll, menar Hanna Rohani. Bland annat det här:
Så här stoppar du oro-spiralen
- Stanna upp och försöka fånga de tankar som leder till oro. Att sätta ord på sin oro kan vara till stor hjälp.
- Försöka fokusera på något konkret här och nu för att bryta orosspiralen. Fäst blicken på något du ser eller försök att lyssna efter tre ljud.
- Påminn dig själv om att en tanke bara är en tanke. Bara för att vi tror att något ska ske så betyder det inte att det faktiskt kommer att ske.
- Välj vilka tankar du ska agera på. Det är bara vi själva som bestämmer ifall vi ska lyda våra tankar eller stå emot dem.
- Håll dig uppdaterad! Det är inget fel med att samla på sig kunskap och information, så länge det inte övergår till ett överdrivet beteende.
- Träffa vänner, vara ute i naturen, träna eller gör något annat som du i regel vet att du mår bra av.
Hit kan du ringa om du är orolig, trots att du inte är smittad med corona.
Foto: TT