Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Rensa i medicinskåpet – ny kampanj i april!

05 apr, 2017
AvNadja Jönsson
För miljöns skull bör vi bli ännu duktigare på att ta hand om överblivna läkemedel. Här får du tipsen för att se över ditt medicinskåp …
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I dag slänger vi svenskar cirka 250 ton mediciner årligen i soporna eller i avloppet. För att få ännu fler av oss att lämna in överblivna läkemedel startar Apoteket nu en kampanj, från och med den Stora insamlingsdagen 5 april.

Läs även Här är butikerna där du enkelt kan återvinna gamla nagellack och sprayer

Läkemedelsavfall räknas som miljöfarligt avfall och ska hanteras enligt särskilda rutiner – både receptförskrivna och receptfria läkemedel för såväl människor som djur. För att minska mängden läkemedel som når miljön kan du tänka efter redan innan du hämtar ut dina mediciner. Hämta inte ut mer läkemedel än du behöver. Dessutom …

Annons

… spola aldrig ner läkemedel i handfatet eller toaletten.

… gå regelbundet igenom dina läkemedel och städa. Kontrollera bäst före-datum och om det är avslutade kurer, lämna in det som blev över.

… stoppa dina överblivna läkemedel i en genomskinlig påse, alternativt den speciella påse som finns hos apoteken. Påsen ska vara genomskinlig så att apotekspersonalen kan se vad den innehåller.

… lämna in dina läkemedel på närmaste apotek – det spelar ingen roll var de är köpta, alla apotek är skyldiga att ta emot. När medicinerna lämnas in tas de om hand på rätt sätt och skickas till särskilda förbränningsanläggningar.

Det här kan du lämna in:

  • Tabletter och kapslar.
  • Flytande läkemedel i flaska.
  • Salvtuber och astmainhalatorer.
  • Läkemedelsplåster (till exempel hormon- eller nikotinplåster) och P-ringar, även förbrukade.
  • Sprutor med synliga rester av läkemedel (utan kanyl)
  • Medicinska mjällschampon och medicinska nagellack.

Om vi slarvar och slänger mediciner i soporna eller i toaletten orsakar det stor skada i naturen, eftersom vanliga reningsverk inte är byggda för att bryta ner läkemedel. Det leder till att många ämnen släpps rakt ut i sjöar och vattendrag där de tas upp av till exempel fiskar och groddjur och påverkar bland annat deras fortplantningsförmåga.

Annons

Foto: Shutterstock 

Läs även
Allt du velat veta om skönhet – men aldrig vågat fråga

Så shoppar du miljövänligt mode – 4 konkreta tips

Annons