Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så boostar du självförtroendet hos din tweenie eller tonårsdotter

19 okt, 2018
AvNina Nyström
Så kan du hjälpa din dotter att öka sin självkänsla
Mellan åldrarna 8 och 14 år drabbas många flickor av en dipp i självförtroendet - så här kan du som förälder tänka för att hjälpa ditt barn genom den ambivalenta känslostorm det innebär att närma sig tonåren.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla minns vi den vilsna känslan av att vara tonåring. Dessutom känns det som att tonårstiden kommer tidigare i dag än den gjorde förr. Därav den ökade spridningen av ordet tweenie – barn som ännu inte äntrat tonåren rent åldersmässigt, men som på många sätt beter sig som och råkar ut för samma utmaningar som tonåringar historiskt har gjort.

Undersökningar visar att tjejers självförtroende dyker med 30 procent under 8-14-årsåldern. Men den dippen syns inte i statistiken för pojkar, så onekligen möts de av olika utmaningar och olika sätt att tackla problemen – en problematik som behöver jämnas ut.

Några av de vanligaste tecknen på att flickors självförtroende sviktar är att de blir mindre benägna att ta risker och prova nya saker – av rädsla för att misslyckas. De kan till exempel dra sig för att prata inför klassen eller för att prova nya sporter.

Överanalyserande, perfektionism och en vilja att vara till lags är ofta riktiga stoppklossar för självförtroendet.

Annons

Trösten är att om man hanterar det rätt kan självförtroendet både uppmuntras, och till och med växa under de här turbulenta åren. Svårigheten är bara att få sin dotter att våga testa gränserna – med risk att misslyckas. Det är nämligen just den processen – att ta risker, misslyckas, återhämta sig och att till slut klara att bemästra svårigheterna som är nyckeln till ökat självförtroende. Mer handling och mindre tvekan alltså.

Det är inte lätt att nå fram och övertyga en tweenie eller tonåring om att det är nyttigt att våga misslyckas. Så här är en fusklapp till dig som förälder, baserad på forskning och rekommendationer från terapeuter och beteendeexperter.

1. Byt den trygga zonen mot farozonen

Trygghetszonen är ett hinder för utveckling. Uppmuntra din tweenie att våga testa nya saker – sådant som känns lite läskigt och pirrigt i magen när man tänker på det. Vad det innebär i praktiken är olika från barn till barn. För någon känns det skrämmande att bjuda hem en ny kompis för första gången, för en annan att gå med i elevrådet och för en tredje att börja cykla själv till skolan.

Annons
  • Gör en lista på det värsta som kan hända. Att konkretisera och prata om hennes farhågor tillsammans gör det tydligare att det absolut värsta med största sannolikhet inte kommer att hända. Men ni har en plan för hur man kan hantera det om det ändå skulle ske.
  • Gör en lista på tidigare hinder hon tagit sig över! Prata tillsammans om vad hon lärt sig av det. Genom att bli påmind om de erfarenheterna kommer hon känna sig modigare.
  • Hjälp henne att bli sin egen coach. Kom på peppande fraser som kan användas som mantra. Exempelvis; ”Du klarar det” och ”Du har gjort sådant här förr!” Till slut kommer det att bli ett automatiskt stöd i skrämmande situationer. Fake it till you make it, du vet.

2. Ta bort rädslan för att misslyckas

Hon kommer att misslyckas. Många gånger. Därför är det viktigt att lära sig hur man hanterar och kommer över misslyckanden. För varje gång får man mer erfarenhet och känner sig bättre rustad när det händer.

  • Byt kanal. Direkt efter ett misslyckande är det svårt att ta in rationellt tänkande. Så spara analyserna och försäkringarna en stund. Ge henne en stund att smälta situationen och försök fokusera på något annat i stället, något hon tycker om och som får henne att känna sig trygg.
  • Ta en virtuell luftballongstur. Må låta pretentiöst, men det funkar faktiskt. När hon känner sig redo att prata, be henne föreställa sig själv sväva ovanför problemet – titta ner på sitt hus, sin skola och så vidare. Prata om hur situationen ser ut där uppe, jämfört med hur det känns här nere. Att vidga vyerna ger nya perspektiv.
  • Nästa steg. Hjälp henne med en plan för hur hon kan plugga på ett annat sätt inför nästa prov, hjälp henne träna på dribbling eller coacha henne i hur man kan prata sig ur jobbiga konfrontationer. Genom att lära sig av sina misstag tar man sig framåt.
tweenie pratar med mamma, självkänsla
En öppen dialog är nyckeln till att våga misslyckas.

3. Bygg nya tankebanor

Ältande och grubblande är vanligare bland kvinnor än hos män, och det är i puberteten den ovanan börjar ge sig till känna. Det kan vara skrämmande att inte själv förstå vad som händer i ens kropp och hjärna och överanalyserande skapar bara en ännu större rädsla för risker. Men att förstå hur våra hjärnor funkar hjälper oss att lära om.

Annons
  • Diagnostisera förgiftande tankar. Är hon helt säkert på att alla hennes vänner hatar henne nu? Är hon verkligen helt övertygad om att hon aldrig kommer kunna bli bra på att hjula/spela gitarr/matte? Genom att bena ut och klargöra hennes reaktioner hjälper du henne att själv inse att hon målar in sig i hörn genom sitt katastroftänkande.
  • Berätta en ”kanske”-historia. Har hon gjort något riktigt pinsamt på en redovisning, eller ramlade hon med cykeln framför den hon är kär i? ”Kanske” var det ingen som såg? ”Kanske” kommer någon annan att göra bort sig imorgon? ”Kanske” var det ett flygande tefat utanför fönstret just då? Det spelar ingen roll om det är realistiskt eller inte, det hindrar ändå tankebanorna från att fortsätta spåra iväg och ger händelsen perspektiv.
  • Gör en ”Så mycket värre-lista”. Bryt ner händelsen och prata igenom alla sätt det hade kunnat vara värre på. Huset hade kunnat rasa! Hon kunde ha kräkts på läraren! Hennes strumpor hade kunnat börja brinna! Hitta på de mest överdrivna situationer ni kan – det brukar leda till förlösande och helande skratt.

4. Gör det själv

För att göra din hjälp så trovärdig och lätt att ta till sig som möjligt för din dotter – var en förebild och dela dina egna risktagande och misslyckanden!

  • Prata om dina egna nerver. Berätta när du känner dig oroad över något, förändringar som du tycker känns skrämmande och utmaningar du räds. Ännu bättre är att inkludera henne i processen och fråga henne om råd. Låt henne vara experten så är chansen stor att hon kommer införliva sina egna visdomar.
  • Tänk igenom dina egna misstag och var förberedd när hon frågar. Ju större misstag, desto bättre. Genom att vara öppen om dina egna misslyckanden och erfarenheter lär du henne att det är ok att misslyckas och att man kommer ut på andra sidan med nya erfarenheter. Håller du en felfri och okrossbar fasad är risken stor att din dotter efterapar ditt beteende, oavsett hur många råd om självförtroende och självkänsla du ger.
  • Erkänn. När din noja och ditt kontrollbehov tar över – bekänn. Genom att våga erkänna dina negativa tankemönster hjälper du henne att se sina egna.

5. Omfamna svårigheterna

Ett värdefullt redskap och en riktlinje för föräldrarna, snarare än döttrarna. Om du ser en tuff period framför dig, kom ihåg att lite utmaningar är bra och utvecklande för din dotter och hennes självförtroende.

Läs också:

5 tips – så kommer du och din tweenie överens

7 enkla föräldraknep som ökar ditt barns självkänsla

Källa: NY Times   Bildkälla: IBL

Annons