Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så får du ro i tillvaron

29 jun, 2015
AvFemina
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Anna Kåver, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
Anna Kåver, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

Men i begrepp som hälsosam och välmående ingår det inte bara att vårda sin kropp utan också att ta hand om sitt eget psyke och bejaka sitt inre liv. Många har lätt att fastna i negativa tankar, ältande av det som varit eller känner oro inför framtiden, men det går att träna på att rikta om sitt fokus.

Hur gör man då, ska man sätta upp en rad mål att sträva efter? Nej, det är inte alltid den bästa metoden, menar Anna Kåver, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

– Jag tror att det ofta kan hämma oss. När vi sätter upp mål som är svåra och stora påbörjar vi en kamp och risken är att vi sätter livet på vänt under tiden som vi kämpar. Vi är mer hjälpta av att fundera över vad vi vill fylla våra liv med här och nu. Att komma till ro med det vi har, säger hon.

Annons

Man kan börja med att observera sig själv och försöka identifiera vad det är som väcker ens nyfikenhet. Vad det är som gör dig glad, vilka aktiviteter och personer som får dig att må bra.

Enligt Anna Kåver är det befriande att komma bort från de krav som påtvingade förändringar innebär och i stället koppla tillvaron till lust och vad som faktiskt fungerar i ens pågående liv, just nu. Att försöka ändra fokus – från strävande kamp till fred.

En del kanske tänker ”om jag bara gick ner några kilon…” eller ”om jag bara träffade någon…” i stället för att rikta sin uppmärksamhet på det man gör som får kroppen att må bra eller de olika kärleksfulla relationer som man har i sin omgivning.

Anna Kåver lyfter gärna fram vikten av att ha ett mer accepterande förhållningssätt till livet. Med det menar hon att se tillvaron så som den faktiskt är och att bejaka alla känslor och tankar som finns i ens inre.

Annons

– Det handlar inte om att vara passiv och ge upp, utan om en klarsyn som leder till handling. När vi släpper kampen kring hur exempelvis livet eller ens partner borde vara så kan vi komma till ro med tillvaron och göra oss mer beredda att hantera den, säger hon.

Det gäller att ge sig själv erkännande, försöka att beskriva i stället för att värdera och att ta in ett vidare perspektiv.

– Var generös mot dig själv. Om du exempelvis fokuserar på ditt utseende så har du snöat in på en delaspekt av dig själv. Tänk i stället på allt din kropp låter dig uppleva. Då är det lättare att komma till ro med att man faktiskt duger som man är.

MISSA INTE ATT LÄSA:
10 sätt att bli lyckligare
Så gör du för att bryta en dålig vana
Minska stressen med mindfulness

AV KARIN FREJRUD

FOTO INA, COLOURBOX

Annons