Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så fungerar det om du blir sjuk utomlands

06 sep, 2015
AvFemina
Om olyckan är framme
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se till att ordna allt praktiskt före avfärd och njut tryggt av lediga dagar.
Se till att ordna allt praktiskt före avfärd och njut tryggt av lediga dagar.

Sjuka kan vi alla bli, när som helst och var som helst. Det är bara att inse – det är aldrig lägligt att känna sig krasslig, men händer det på hemmaplan så är det så mycket lättare att hantera.

Att däremot råka ut för magsjuka i Bangkok och bli liggande i ett rum utan luftkonditionering eller att skada sig på tur i Alperna – det är en helt annan sak. För inte nog med att man råkat illa ut, dessutom är den efterlängtade ledigheten förstörd. Och är du inte rätt försäkrad så kan det dessutom komma att bli en riktigt dyr mardrömssemester.

Inför resan är det därför viktigt att vara lite förutseende och gå igenom sitt försäkringsskydd i god tid (oavsett om det är en Sverigesemester eller en färd långt bort i fjärran).

Annons

– Hemförsäkringen, som de allra flesta har, har ett reseskydd som räcker långt. Det ersätter akutsjukvård och hemresa vid allvarlig skada eller sjukdom och kan även ge ersättning för förlorade resdagar, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Men i vissa fall kan du behöva komplettera hemförsäkringen eller teckna en särskild reseförsäkring. Om du ska resa längre än 45 eller 60 dagar, ägna dig åt särskilt riskfyllda aktiviteter eller om du jobbar eller studerar utomlands så är det klokt att höra av dig till försäkringsbolaget och verkligen kolla upp vad det är som gäller.

– Tänk på att köpa en försäkring som täcker hela restiden innan du ger dig av. Det kan vara svårt att förlänga skyddet när du befinner dig på resande fot, och har det upphört att gälla är det i stort sett omöjligt, säger Gabriella Hallberg.

RÄTT TILL AKUTVÅRD – men däremot inte hemresa – har du även utan försäkring om du befinner dig inom EU/EES eller i Schweiz. Skulle du råka ut för något så får du vård på samma villkor som de som bor i landet genom att visa upp det så kallade EU-kortet (europeiska sjukförsäkringskortet) som går att beställa från Försäkringskassan och som gäller under tre år.

Annons

Oavsett när och var du blir sjuk, var noga med att spara kvitton för utlägg som du har under sjuktiden. Läkarintyg med alla ordinationer, mediciner, eventuella transporter med mera ska du också kunna visa upp för ditt försäkringsbolag.

Glöm inte att få läkaren att skriva ner antalet vilodagar, annars kan du inte räkna med att få ersättning för de outnyttjade semesterdagarna.

Skulle du bli akut sjuk eller drabbas av olycksfall redan före avresan så är avbeställningsskyddet en trygghet. Då kan du avboka resan, oftast utan kostnad, och i vissa fall även om anhöriga inte kan följa med och ni därför måste ställa in resan.

– Men för att avbeställningsskyddet ska gälla krävs utförligt läkarintyg, och det måste handla om akut sjukdom eller olycksfall. Avbeställningsskyddet gäller också om en allvarlig skada drabbar ditt hem eller din bil.

Du kan komplettera hemförsäkringen med ett avbeställningsskydd eller köpa det via resebolaget. Betalar du resan med kort ingår också en reseförsäkring med avbeställningsskydd.

– Reser du många gånger per år kan det vara smart att lägga till avbeställningsskyddet i hemförsäkringen. Det gäller ju för hela året men du betalar bara en gång, säger Gabriella Hallberg.

  • Om du glömt ditt EU-kort så kan Försäkringskassan faxa uppgifterna till sjukhuset eller ditt hotell. Eller så betalar du fullt pris för vården och sparar alla kvitton och begär ersättning från Försäkringskassan i efterhand.
  • Om du blir sjuk eller skadad utomlands och behöver akut hjälp, kontakta ditt försäkringsbolags larmcentral. Behöver du resa hem i förväg måste alltid ditt försäkringsbolag godkänna hemresan innan du åker.
  • En vanlig missuppfattning är att svenska ambassaden eller konsulatet på orten kan ordna eller betala hemresan om du blivit allvarligt sjuk eller på annat sätt hamnat i knipa. Så är det inte.
  • Oavsett försäkring, läs alltid igenom villkoren noga. Det är till exempel inte alls säkert att avbeställningsskyddet gäller om resekompisen eller din särbo (som inte räknas som anhöriga) blir sjuka och ni inte kan resa tillsammans.
  • Pensionärer som reser till Spanien behöver ett pensionärsintyg som kompletterar EU‑kortet för att kunna köpa läkemedel till reducerat pris i samband med nödvändig vård. Detta beställs också från Försäkringskassan.
  • För privat eller planerad vård i utlandet krävs en privat reseförsäkring, då gäller inte EU-kortet.
  • Är du redan sjuk innan du ger dig i väg behöver du ha ett läkarintyg som visar att du kan resa. Blir du sedan akut sämre när du är utomlands kan du då ändå få ersättning från försäkringen.

Av ANNA BJÖRE

Foto COLOURBOX

Annons