Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så går vi vidare efter attentatet – 4 tips från psykologer

13 apr, 2017
AvIda Gustafsson
Efter attentatet i Stockholm förra veckan är det många som känner oro, ångest och rädsla inför nya dåd. I veckans Kropp och Själ i P1 gav psykologerna råd om hur man kan göra för att inte förlamas av sina känslor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Veckans Kropp och Själ i P1 behandlade terrordådet på Drottninggatan, en händelse som självklart sätter sina spår bland de drabbade. Men också hos människor som inte var där.

Det är lätt att känna oro och ångest, sekundärångest, genom att läsa om allt som hänt. Men även att man blir skräckslagen för att det ska hända något liknande igen.

Här har vi sammanfattat psykologerna Anna Kåver och Gerhard Anderssons råd för hur man kan gå vidare, du kan även lyssna på programmet som är inbäddat i slutet av denna artikel.

1. Stanna i känslorna – ett tag

Att känna sig gråtfärdig och så rädd att nackhåren reser sig flera dagar efter dådet är ingenting konstigt. Ett terrordåd är en omvälvande händelse som påminner om vår utsatthet på ett extremt sätt.

Annons

– Man måste rida ut stormen. De allra flesta som är med om hemska saker går till slut vidare och hittar någon slags mening, men en del fastnar och mår dåligt. Man måste leva igenom det ett tag, för de allra flesta lägger det sig sen, säger Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet.

2. Acceptans

Attentatet blev också en påminnelse om hur skört livet är. Vilket i sin tur skapar stor rädsla och oro för att något ska hända familjen, vänner och anhöriga i framtiden.

– Det finns ett svårt begrepp inom psykoterapin som heter acceptans, det är en en klok oro som pekar på livets sårbarhet och skörhet och man är medveten om det att det konstraterar mot lyckan. Man känner att ”det är otroligt skört och jag är otroligt lycklig”, man ska inte kämpa med att få bort de här känslorna, säger Anna Kåver, leg. psykolog.

3. Var flexibel

Ytterligare ett begrepp är flexibilitet.

– Man kan träna sig att ”dansa med” tillvaron. Att det kan inträffa saker som rycker folk bort från mig, det kan inträffa obehagliga saker och det kan också inträffa saker som gör mig lycklig, skänker glädje och njutning, säger Anna Kåver.

Annons

Psykologens råd är att inte titta för mycket i backspegeln.

– Livet är nu och ens minnen är det man varit med om, ibland kan man blicka bakåt och tänka, ”så har jag haft det”, men nu är det så här. Man får förhålla sig lite flexibelt, säger Gerhard Andersson.

4. Låt inte oron ta över

Den som känner mycket oro och ångest och är rädd att liknande attentat ska inträffa kan försöka tänka att på att inte låta oron ta upp hela livet, att lära sig skifta perspektiv och fokus.

– När man är mitt uppe i händelsen kan man få en undergångskänsla och då är det bra att fokusera på något som ligger nära mig. Det kan vara något trivialt som att städa garderoben eller baka bullar. Det innebär inte att man stänger av sin empati eller flyr. Det är ett sunt beteende att skifta fokus. Man kan inte vara i det hela tiden, då krymper livet och man mår väldigt dåligt, säger Anna Kåver.


Om man mår väldigt dåligt över vad som hänt och känner att man behöver hjälp eller vill prata med någon kan man vända sig till primärvården i sitt län. Befinner du dig i Stockholm kan du fram till den 23 april vända dig till det särskilda Krisstödcentrum som öppnat på Hantverkargatan, läs mer om det här.

Annons

Läs även 

8 bilder som visar hur Stockholm reser sig efter attacken

Så ger världen sitt stöd till Stockholm efter attacken

Annons