Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så håller du kärleken vid liv när du fått barn

15 aug, 2017
AvIda Gustafsson
Att skaffa barn är en stor omställning i livet och det kan tära på ditt förhållande. Men det finns en del enkla tips som blivande föräldrar kan ta till för att stärka relationen innan bebisen kommer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Föräldraskap är omvälvande, plötsligt ska du och din partner ha ansvar för ett nytt pytteliten person som behöver hjälp med allt för att vara vid liv. Samtidigt som ni gör allt för bebisen är det lätt att förhållandet prioriteras ned och många gamla små konflikter växer till stora problem.

Parterapeuten Esther Boykins bästa tips till blivande föräldrar är att inte försöka vara perfekt.

– Det kommer vara perioder där ni inte kommer överens, men om ni har bestämt er att ni ska ta er igenom det, är det ert mål, säger hon till Refinery29.

Här är hennes 4 tips för att hålla relationen i rätt kurs under småbarnsåren

Överväg parterapi

Att gå i terapi innan barnet kommer kan vara en god idé. På så vis kan du och din partner utvärdera ert förhållade se vilka utmaningar ni kommer att stå inför både som individer och par när bebisen kommer.

Med terapin kan ni även tillsammans prata om era förväntningar inför föräldraskapet så att ni båda känner er förstådda och sedda.

Annons

Erkänn att du inte vet allt

Många nyblivna föräldrar hamnar i konflikter eftersom de har orealistiska förväntningar på varandra. Den enda förväntningen du ska ha på ditt och in partners föräldraskap är att ni båda kommer att göra ert bästa med de verktyg de har. Att erkänna för sig själv och sin partner att föräldraskapet är en kontinuerlig process där man provar sig fram och gör fel i bland kan hjälpa er att hantera era upp- och nedgångar bättre.

Berätta vad du känner – och lyssna

Att kommunicera är svårt när du har sömnbrist, bebisen är hungrig och det är lätt att det blir irriterat och dålig stämning. Prova i stället med att börja varje mening med ”Jag känner…” och sedan lyfter det beteende hos din partner som du stör dig på eller som du är glad över. Att ge utlopp för dina egna känslor är viktigt, men det är minst lika viktigt att du också lyssnar på och tar in vad din parter har att säga om dig.

Annons

Ta hand om dig själv

I dygnet runt-arbetet med bebisen är det lätt att glömma bort sig själv. Men ge dig själv (eller din partner) tid att ta en lång härlig dusch, en liten promenad utan barnet, umgås med vänner eller tid på tu man hand där barnet är med en barnvakt är viktigt för ditt mående.

– Det här är en ny del av dig själv och det betyder att det kommer att vara nya saker som du lär dig om dig själv och du behöver folk som kan stötta de olika delarna i ditt liv, säger parterapeuten Esther Boykin.

Källa: Refinery29

Läs även

Småbarnsmammor har mest sömnbrist – pappor påverkas inte

Ny forskning: Därför ska du alltid lyfta upp en skrikande bebis

Här är de trendigaste babynamnen just nu

Annons