Så hjälper du en vän som du misstänker har problem med alkohol
Beroendeterapeuten Lena Tolvers, känd från tv-programmet Behandlingen, berättar hur du upptäcker missbruksproblem, och hur du gör för att hjälpa.
– Hellre ett samtal för mycket än ett för lite, och min erfarenhet är att en god relation tål de här jobbiga samtalen, säger Lena Tolvers till Femina.
Hur vet man om en person i ens närhet har problem med alkohol, och vad ska man göra för att hjälpa personen att söka vård? Det är svåra frågor som många anhöriga ställs inför.
Lena Tolvers är terapeut som jobbar med beroendeproblematik och missbruk – hon blev ett bekant ansikte i Behandlingen på Kanal 5, den svenska versionen av Celebrity rehab, där kändisar fick genomgå en rehabilitering för att ta tag i sina missbruksproblem. Beroendeterapeuten berättar att det finns många sätt att upptäcka att en vän eller kollega har problem med alkohol.
– Som vän kan man märka det på gemensamma middagar – att vännen är den som dricker upp snabbast. Personen är också mest intresserad av alkohol, det är den som står i fokus istället för maten eller sällskapet, säger Lena Tolvers.
Så kan alkoholproblem märkas
Ett annat tillfälle då alkoholproblem kan märkas är om personen av olika skäl måste köra bil från festen eller middagen, och därför inte kan dricka. Blir det ett stort problem, eller kanske till och med gör att personen inte vill gå? Då kan det vara alkoholproblem i grunden.
– Ett annat vanligt tecken kan vara om personen ofta ställer in möten eller skjuter upp dem ett par timmar och hellre ses på middag än brunch till exempel. Att personen återkommande mår bättre på eftermiddagen, på grund av bakfylla.
Har personen med alkoholproblem barn så brukar det också märkas på barnen, menar Lena Tolvers.
– Har vännen barn så märks det också på barnen. De får ett speciellt beteende om föräldrarna dricker – de tar över en vuxenroll och blir lillgamla. De kanske inte vill lämna sina föräldrar för att de ska ha kontroll och se till att de mår bra.
Så hjälper du vännen söka hjälp
Om man har upptäckt beteenden hos sin vän eller kollega som gör att man är rädd att hen är alkoholist – hur ska man då gå till väga för att få personen att söka hjälp? Lena Tolvers menar att frågor grundade i omtanke är det bästa sättet.
– Jag skulle prata med personen utifrån att jag bryr mig. Jag tror inte på konfrontation där man samlar familjen, man mer att man pratar utifrån hjärtat: ”Jag är orolig, hur är det med dig? Jag har lagt märke till det här, är det något jag kan göra?” Får man napp på det och personen öppnar upp, då kan det vara bra att ha förberett sig lite och ha telefonnummer till en mottagning. Att man har lite substans.
Många drar sig för att prata med sina vänner om huruvida de har alkoholproblem eller inte, av rädsla att förstöra en vänskapsrelation – tänk om vännen blir förnärmad och sur över frågan? Men så ska man inte tänka, menar Behandlingen-terapeuten.
– Hellre ett samtal för mycket än ett för lite, och min erfarenhet är att en god relation tål de här jobbiga samtalen. De som har haft vänner som kontaktat vård har uttryckt en tacksamhet efteråt. Det som kändes som ett svek blir det som gör skillnad.