Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så dämpar du en ångestattack – 5 tips

09 maj, 2018
AvMalin Ny
Ett tryck över bröstet, hjärta som slår ovanligt hårt och snabbt och en klump i magen som bara växer. Att drabbas av ångest är vanligt men kan kännas väldigt obehagligt. Här är fem tips på vad du kan göra när du får en ångestattack - och hur du kan lindra dina symptom.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 saker att skriva ner för att lindra ångestBrand logo
5 saker att skriva ner för att lindra ångest

Att få en ångestattack är vanligt men inte desto mindre obehagligt ändå. Du kan känna en stark rädsla eller oro tydligt i kroppen, kanske tryck över bröstet, hjärtat som slår snabbt eller ovanligt hårt, att du blir torr i munnen eller får en klump i magen.

Läs även: Psykologen: 9 saker alla borde veta om ångest

Det är heller inte alltid lätt att veta att det man känner i kroppen faktiskt är ångest eftersom ångest är reaktioner från nervsystemet som du inte kan styra över själv. De symptom du får kommer helt enkelt av att kroppen reagerar på att något verkar hotfullt, och hanterar situationen genom att öka mängden adrenalin och andra stresshormoner i blodet.

Ångest är med andra ord en helt naturlig reaktion och behöver inte betyda att det är någonting fel med dig. Om du vill ha hjälp att mildra symptomen och hantera ångestkänslorna finns det en del knep att ta till. Om du däremot drabbas av en ångestattack där du känner att du inte fungerar normalt eller att du blir självskadebenägen, är det väldigt viktigt att söka vård omgående.

Annons

Här är fem tips på vad du kan göra när du har en ångestattack för att lindra dina symptom.

Låt ångesten få finnas

De flesta som har ångest vill snabbt bli av med de obehagliga känslorna, men om du stannar kvar i känslan kommer du att märka att ångesten slutar öka och att den till och med kan minska efter en stund. Känn efter hur det känns när ångesten kommer och beskriv för dig själv vad som händer just nu och tillåt alla tankar att komma. Försök sedan att andas lugnt och fortsätt att göra det du tänkte göra från början, innan du drabbades av ångest.

Vila och återhämta dig för att motverka stress

Att vila och få tillräckligt med sömn är viktigt för att motverka både stress och göra dig mindre sårbar för ångest. Försök också att röra på dig, till exempel genom att träna, dansa eller promenera. Att träna hjälper kroppen att producera ämnen som får dig att må bättre och det blir dessutom lättare att sova bra och att slappna av.

Annons

Lär dig att slappna av

Om du känner dig stressad kan det vara bra att tänka över hur du skulle kunna minska på stressen. Här vet du förmodligen själv bäst vad som funkar – kanske kan du testa att ladda hem en app och göra avslappningsövningar eller sänka kraven på dig själv.

Ta hand om stressen steg för steg

Att exponera sig och utsätta sig för obehagliga känslor brukar kallas för den viktigaste delen i behandlingen av ångest. Det här är självklart inte lätt att göra på en gång, så att skynda långsamt och ta det steg-för-steg är en bra idé. Målet är att du till slut ska klara av att exponeras för en situation du är rädd för, oavsett om det är att ringa ett telefonsamtal eller att åka flygplan. Då kommer tilltron till din förmåga att öka och din ångest minska på sikt.

Lär dig mer om ångest

Om du lider av ångest kan det hjälpa att läsa på om ångest och att ta del av andras erfarenheter – du är absolut inte ensam om att känna som du gör. Lär dig mer om hur du fungerar och hur din kropp reagerar och testa att hitta egna sätt att lindra din ångest – kanske fungerar det att ta en promenad eller att läsa en bok eller titta på en tv-serie när det känns som värst?

Annons

Källa: 1177.se

Läs även:

6 tecken på att du lider av social ångest

7 tips: Så klarar du festsäsongen – trots social ångest

Studie: Därför tar tjejer mer skada av sociala medier – än killar

Annons