Så kan du få hjälp mot urinläckage
Sedan 1998 klassas inkontinens som en sjukdom av WHO. Och det finns även olika typer av inkontinens, här är tre av typer som oftast drabbar kvinnor.
Ansträngningsinkontinens
Det innebär att man läcker urin – utan att vara kissnödig – när man tränar, hostar, nyser eller lyfter tungt. Detta på grund av att bäckenbottenmuskulaturen är försvagad och inte klarar av det tryck som uppstår när man anstränger sig. Problemen uppkommer oftast i samband med graviditet och förlossning, övervikt och klimakteriet.
Trängningsinkontinens/överaktiv blåsa
Om man har det innebär det att man plötsligt känner sig kissnödig och har svårt att hålla sig. Kännetecknas av täta toalettbesök, ofta fler än tio per dag. Kan bero på urinvägsinfektion, förstoppning, vätskedrivande medicin och neurologiska sjukdomar, men förekommer även utan uppenbar orsak. Vid överaktiv blåsa kan man också drabbas av nocturi, eller så kallad ”nattkissning” då man vaknar och behöver gå på toaletten en eller flera gånger per natt. Detta är vanligt bland äldre, som har en ökad urinproduktion nattetid på grund av hormonförändringar.
Blandinkontinens
Det är en kombination av ansträngnings- och trängningsinkontinens.
Så kan du få hjälp mot urinläckage!
Ansträngningsinkontinens avhjälps i första hand genom bäckenbottenträning. Man kan även prova så kallade kontinensbågar, till exempel under träning. Dessa fungerar som en sorts tampong som lyfter upp urinröret och stoppar läckaget. Har man allvarliga problem är en TVT-operation (Tension Free Vaginal Tape) effektiv. Ett band som stödjer urinröret vid ansträngning opereras då in under lokalbedövning. Ingreppet som görs på sjukhus tar cirka fem minuter och patienten får gå hem samma dag.
Trängningsinkontinens avhjälps främst genom blåsträning då man arbetar med att förlänga tiden mellan toalettbesöken. Oftast rekommenderas man också att dricka mindre, framför allt av vätskedrivande drycker som kaffe och te. Även uroterapi används framgångsrikt, liksom blåslugnande läkemedel, botox och elstimulering.
Via en mängd webbsidor och appar hittar du mer information och övningar, såsom tät.nu, spolapinket.nu, sinoba.se eller appar som Tät, Knipdags, Knipövningar, Kegel Trainer och Knip.
Läs mer om urinläckage i Femina nummer 11/2018 – som finns ute i butik just nu!
AV LINDA UNNHEM
FOTO: IBL