Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så kan du och din tweenie komma överens – 5 enkla knep

29 nov, 2016
AvIda Gustafsson
Perioden mellan barndom och tonår kan vara tuff, både för barnen och föräldrarna. Här är fem vanliga situationer – och hur du kan hantera dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
mammatweenie

Tonåren är den period som de flesta föräldrar bävar inför. Men tweenies, barn mellan 10 och 12 år, kan vara minst lika krävande. Förpuberteten är en period när barnen går igenom många stora kognitiva, fysiska och känslomässiga förändringar.

Det är en prövande tid, för både föräldrar och barn, och här fem tips på lösningar kring olika situationer.

1. Din tweenie drar sig undan

Barnet vill inte prata lika mycket om sin skoldag längre utan vill hellre att du som förälder ska vara tyst. I stället vänder sig barnen till sina vänner, vilket är ett steg på vägen till deras självständighet. Även om barnet tycker att du är jobbig innebär det inte att du ska låta dem gå helt och hållet. Ge dem i stället lite utrymme och säg att du finns där när de är redo.

Annons

I stället för att vara en förälder som förhör dem om exempelvis skoldagen kan det vara bra istället bara vara uppmärksam på vad barnet vill och bara finnas där för att lyssna.

2. Känslomässig bergochdalbana

På grund av utvecklingen av de kognitiva förmågorna kan din tweenie ha svårt att reglera sina känslor och humöret kan skifta fort. Som förälder är det viktigt att inte dras med utan försök lägg band på dina egna känslor och uppträd kontrollerat, tänk på att din tweenie är fortfarande ett barn och att det behöver dig.

3. Medvetenheten ökar

Prepubertala barn genomgår en process när de blir medvetna om dels sina egna men även andras tankar. Det innebär att de ofta har koll på vad sina vänner har och vill gärna få eller göra samma sak. De har också insett att det finns obegränsat med nya idéer som de vill testa.

Som förälder är det bara att hänga med – så länge du tycker att det är rimligt och befogat. Att respektera deras kreativa idéer och infall stärker barnets känslomässiga välmående. Så ge komplimanger när tweenien testar en ny klädstil eller frisyr, barnet behöver både bekräftelse och att öva på att vara vuxen.

Annons

4. Din tweenie blir egoistisk

I takt med att vännerna blir allt viktigare kan det leda till att din tweenie fokuserar mer på sig själv än familjen. Det kanske inte verkar så, men din tweenie vill utvecklas och lära sig mer om världen. Som förälder kan du erbjuda dem ett bredare perspektiv, ta med dem på utflykter och nya aktiviteter för att vidga deras världsbild.

5. De har frågor om vuxna ämnen

Dagens 10-12-åringar är nyfikna på puberteten, sex, smink, tider när de ska vara hemma, och att skaffa konton på sociala medier.

För att det ska bli enkelt att prata om det, förbered dig genom att samla dina egna tanka. När ni sedan pratar är det viktigt att du ger barnet utrymme att ställa frågor eller visa sin syn på saken. På så vi kan det också bli lättare för barnet att förstå ifall du tycker att det är för litet för att bära smink i skolan.

En annan väg kan att vara att prata med kompisarnas föräldrar för att höra hur de gör och komma fram till gemensamma regler för exempelvis tider när barnen ska vara hemma.

Annons

 

Källa: Parent.com och Psykologiguiden

Bild från Shutterstock

 

Läs även

Så mycket borde ditt barn sova egentligen – från spädbarn till tonåringar

7 enkla föräldratips som ökar ditt barns självkänsla

 

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Annons