Så kan du skydda dig mot coronavirus – 5 tips!
Virus är de minsta biologiska partiklar som orsakar sjukdom, de är omkring tusen gånger mindre än en bakterie. Virus orsakar många sjukdomar, till exempel förkylning och influensa.
Det finns väldigt många olika typer av virus och de allra flesta är specialiserade på att infektera enbart en specifik art, till exempel människan. Virus skiljer sig från bakterier, parasiter, jäst- och mögelsvampar genom att de inte kan föröka sig själva. Istället är de beroende av att infektera levande celler för sin fortlevnad. Det betyder att virus inte heller kan föröka sig i livsmedel och vatten utan är endast passiva passagerare tills de når sin målcell inuti sin värd, till exempel en cell i tarmen. Där kan de infektera sin värdcell och orsaka sjukdom.
Nytt coronavirus oroar många
Det är inte konstigt att många under den senaste tiden har börjat fundera kring att skydda sig bättre mot virus. Just nu pågår en stor spridning av coronaviruset med namnet 2019-nCoV runt om i världen. Nära 3000 är i skrivande stund smittade av viruset och över 80 personer har dött till följd av smittan. Förkylningssymptom, hosta, halsont och feber är typiska symtom på coronavirus, men även allvarligare lunginflammationer är möjliga.
Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer är en allmänt förebyggande åtgärd är att undvika att röra vid ansiktet eller ögonen samt att undvika kontakt med sjuka människor. Tvätta händerna ofta, undvik att röra vid ansiktet och ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor. Om du är i Kina ska du undvika marknader med levande djur.
För alla typer av virus finns det åtgärder att ta till för att minska risken att bli smittad. Här är fem saker du kan göra för att undvika smitta:
1. Tvätta händerna på rätt sätt
Det allra viktigaste att tänka på för att skydda dig mot smitta är att tvätta händerna ordentligt. Tvätta händerna med flytande tvål ofta och noggrant, speciellt innan du äter, innan du rör vid ögon och mun och efter att du hälsat på någon som kan bära på smitta. Använd rikligt med tvål, tvätta noga hela händerna inklusive ovansidor och tummar. Använd en ren handduk eller torka ordentligt torrt med papper.
2. Använd handsprit
Använd handsprit som komplement till din handtvätt, särskilt när du saknar tillgång till tvål och vatten.
3. Fly fältet
Du bör i allra högsta grad undvik nära kontakt med infekterade personer. Smitta sprids lättare inomhus, så för att minska risken att du själv smittas kan du till exempel vädra i fönster och dörrar ofta, eller vara utomhus så mycket som möjligt och försöka att inte befinna dig inomhus där det samlas mycket människor.
4. Boosta immunförsvaret
Immunförsvaret, som bekämpar de infektioner vi drabbas av, försvagas när vi till exempel är trötta. Genom att äta bra mat, sova ordentligt, röra på dig och undvika stress och alkohol hjälper du kroppen att hålla sig stark, frisk och motverka virusinfektioner.
5. Var noga med maten
Virus kan förorena alla sorters livsmedel och det finns många olika smittkällor. En vanlig smittväg är att mat förorenas med virus när smittade människor hanterar den, därför bör du inte låta en smittad familjemedlem laga maten du ska äta.
Vissa virus kan i sällsynta fall också smitta mellan djur och människor, till exempel hepatit E. Detta virus kan finnas i kött från gris och vildsvin. Exempel på mat som kan utgöra en särskild risk för att vara förorenade med virus är ätfärdiga livsmedel som hanterats vid tillredning eller efter värmebehandling till exempel konditorivaror och plockmat. Råa ostron och frysta utländska hallon kan också utgöra en risk.
För att minska risken för spridning av virus som smittar via livsmedel är det därför viktigt att tvätta händerna innan man börjar laga mat. Även symtomfria personer kan utsöndra virus länge efter symtomen klingat av.
Så undviker du att smitta andra
Om du är smittad är det noga att du tänker på dina medmänniskor och minskar risken för att föra smittan vidare. Tänk på att ett virus kan få allvarliga konsekvenser för en person som redan är drabbad av en annan sjukdom eller för en äldre person med dåligt immunförsvar. Detta ska du tänka på om du börjar få symtom:
- Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, om du hostar eller nyser.
- Hosta eller nys i armvecket eller i pappersnäsduk.
- Kasta pappersnäsduken i soporna direkt.
- Om det bor andra personer i ditt hem ska du undvika att vara nära dem.
- Stanna hemma från skola eller arbete.
- Gör inga besök i till exempel affärer, biografer, bibliotek och andra platser där det finns många människor.
- Stanna hemma minst en dag till när du blivit feberfri.
Källa: Infektionsguiden.se, livsmedelsverket.se, 1177.se, Folkhälsomyndigheten.se
Foto: TT