Så ofta ska du gå på mammografi – och därför får du ingen kallelse efter 74
Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen för kvinnor i Sverige. En av tio kvinnor riskerar att få bröstcancer före 75 års ålder och medianåldern för insjuknande var 65 år under 2023.
Forskningen går framåt och i dag överlever 9 av 10 kvinnor som är sjuka i bröstcancer. En viktig del i att upptäcka cancern i ett tidig stadie är mammografi – en sceening av brösten där även förstastadier till bröstcancer kan upptäckas.
Så ofta ska du gå på mammografi
Mammografi går till på så sätt att du lägger bröstet på en röntgenplatta och sedan pressas en annan skiva ned mot bröstet, för att på så sätt få detaljrika bilder av bröstvävnaden.
I Sverige kallas kvinnor mellan 40 och 74 år till kostanadsfri mammografi med 18-24 månaders mellanrum, för att på så sätt upptäcka eventuell bröstcancer i tid. Om du vill undersöka dig innan 40 kan du boka tid och bekosta det själv, priset kan skilja sig beroende på var i Sverige du bor.
Därför slutar du få kallelse när du fyllt 74 år
Screeningprogrammet i Sverige innefattar kvinnor mellan 40-74 år. Vill du göra mammografi innan 40 eller efter 74 får du boka tid och beskosta det själv. Anledningen till varför kvinnor över 74 år inte ingår i programmet är för att det inte finns någon forskning som visar att nyttan av regelbunden mammografi är större än det negativa effekterna.
Symtom på bröstcancer
Det absolut vanligaste symtomet på bröstcancer är en knöl i bröstet eller en knöl i armhålan. Dock kan man ha knölar i bröstet som inte är bröstcancer – svullna körtlar och bröstvävnad är helt ofarligt och vanligt. Men om du har en knöl ska den alltid undersökas av läkare.
Även förändringar i huden runt bröstvårtan kan vara symtom på bröstcancer, och om bröstet är hårt och större än vanligt.
Ömma bröst? Det behöver inte vara bröstcancer. Smärta och ömhet i brösten kan bero på hormonella saker och är inte vanliga symtom på bröstcancer.
Då ska du söka vård – syntom på bröstcancer
- En ny knöl i bröstet eller armhålan.
- En ny indragning eller grop.
- En del av huden på bröstet har porer som har blivit mer synliga än på övriga bröstet.
- Bröstet har blivit rött eller har ett sår som inte läker.
- Det kommer vätska ur bröstvårtan. Vätskan är brun, blodig eller klar.
- Bröstet är spänt och gör ont.
Källa: 1177.se
Källa: Cancerfonden, Bröstcancerförbundet