Då försvinner utmattningssyndrom som diagnos – så påverkas du
Diagnosen utmattningssyndrom infördes i början på 2000-talet för att ge en mer anpassad behandling till patienter – tjugo år senare tas den nu bort, efter beslut från WHO.
Utmattningssyndrom som diagnos finns bara i Sverige och är en del av den stressrelaterade psykiska ohälsan. Enligt 1177 innebär utmattningssyndrom flera olika kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress eller hög psykisk belastning.
Varje år sjukskrivs cirka 20 000 personer på grund av utmattningssyndrom men i samband med att det internationella diagnossystemet ICD-10 uppdateras till ICD-11 kommer diagnosen att försvinna. Orsaken är att WHO inte längre vill se nationella diagnoser, skriver psykologtidningen.
Då försvinner diagnosen – och så påverkas du
Det internationella diagnossystemet uppdateras först om tre år, 2028, vilket innebär att människor som nyligen fått diagnosen inte kommer påverkas här och nu, men att regeringen har fått i uppdrag att samordna frågan nationellt.
– Vi har tid på oss på oss att hitta lösningar för dem som tidigare fått diagnosen. Ett regeringsuppdrag om att utreda situationen verkar vara på gång, säger Elin Lindsäter, docent vid Karolinska institutet, till psykologtidningen.
Som patient kan detta, på lång sikt, innebära att undersökningar och behandlingar blir mer träffsäkra och anpassade efter individens behov.
– Utmattningssyndrom har inom vården kunnat användas ganska slentrianmässigt som diagnos, så min förhoppning är att nu kanske man gör en grundligare bedömning, säger Elin Lindsäter till TT, skriver SvD.
Det här är utmattningssyndrom
Utmattningssyndrom är en följd av svår stresss i kombination med för lite återhämtning. Det kallades tidigare för utbrändhet eller utmattningsdepression. Varje år sjukskrivs cirka 20 000 personer i Sverige för utmattningssyndrom.
Källa: 1177, Försäkringskassan