Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så påverkas sömnen av din personlighet

01 mar, 2019
AvEva Boholm
Varför kan jag inte sova? Forskaren Tessa Blanken har svaret på frågan som alla sömnlösa ställer sig. Orsaken till sömnstörningarna kan hänga ihop med vilken personlighetstyp du är.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Har du svårt att somna på kvällen eller vaknar du alltför tidigt på morgonen och kan inte somna om? Forskare har upptäckt att människor med sömnproblem ofta tillhör en av de nedanstående fem personlighetstyperna.

Holländska forskaren Tessa Blanken, har lett en studie om sömnlöshet som publicerats i The Lancet Psychiatry. Hon menar att behandling för sömnproblem behöver anpassas till de olika personlighetstyperna – vissa svarar bäst på terapi medan andra svarar bättre på läkemedel. Mer forskning behövs för att kunna skräddarsy effektiva behandlingar så att alla kan få njuta av en god natts sömn.

Typ 1: Spänd, orolig och deprimerad

Den här rastlösa personlighetstypen har en hög stress- och ångestnivå. Hon eller han är väldigt aktiv med mängder av saker som bara måste hinnas med innan det är läggdags. Stress, oro och den höga aktivitetsnivån gör det omöjligt att somna. Personer som tillhör den här gruppen drabbas oftare än andra av depression och utmattning.

Annons

Typ 2: Rastlös och belöningskänslig

Stressnivån är medelhög för den här personlighetstypen. Precis som för typ 1 lägger hjärnan in turboväxeln precis innan det är sängdags så att det blir svårt att somna. Skillnaden är att de här personerna har ett känsligare belöningssystem – de kan njuta mer och uppleva positiva känslor. Ofta hålls de vakna av själva oron för att inte få en skön nattsömn.

Typ 3: Olycklig och okänslig för belöning

Här är stressnivån medelhög, precis som för typ 2. Skillnaden är att den här gruppen har ett okänsligt belöningssystem. De känner inte samma glädje och njutning av positiva händelser. De har en pessimistisk läggning, livet är grått och smådeppigt. Trots detta drabbas den här typen inte så ofta av egentlig depression. Ältande tankar om hur meningslöst allt är, hur trist äktenskap eller jobb man har gör det svårt att komma till ro på huvudkudden.

Annons

Typ 4: Uppriven och överreaktiv

Sömnproblemen hos den här typen av person kommer ofta senare i livet, efter 40-årsåldern. Det är inte en generell känsla av vardagsstress och ångest som håller dem vakna om nätterna utan en specifik livshändelse eller kris, till exempel skilsmässa eller arbetslöshet. Sådana händelser stör visserligen sömnen hos de allra flesta människor men för den här personligheten är sömnproblemen mer långvariga och extremt starka. De har ofta upplevt trauman i barndomen.

Typ 5: Omotiverad, olustig och orolig

Även här ligger en eller flera specifika händelser bakom sömnlösheten och den inträffar ofta efter 40-årsåldern. Men sinnet är inte lika överkänsligt som hos typ 4, de har inte upplevt trauman i barndomen. Reaktionerna blir inte lika intensiva och långvariga när den här personlighetstypen drabbas av livets törnar. Känslorna är mer nertonade, aktivitets- och motivationsnivån är låg. Sömnen störs av mer diffusa känslor som oro, olust och obehag.

Annons

 

Läs mer:

Sluta vakna mitt i natten – eller lär dig somna om

11 effektiva knep som hjälper dig att somna snabbare

Somna på 2 minuter med supereffektiva militärmetoden

Annons