Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så säger du att du inte gillade julklappen – utan att verka otacksam

17 dec, 2018
AvNina Nyström
Att köpa julklappar som passar mottagaren helt perfekt är svårt – och nästan ännu svårare är det att veta hur man ska hantera presenter som blev… fel. Här är en vett- och etikett-guide!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du har precis rivit av julklappspappret – och besvikelsen är omedelbar. Du gillar den inte.

Framför dig sitter din syster/bästa vän/partner/farmor med tindrande blick och undrar – tycker du om den?

Den känslan. Vad gör man?

Du vet att de slitit sitt hår för att hitta en present som (de tror) passar dig, och du vill verkligen inte såra dem, verka otacksam, krävande eller skapa en konflikt.

Därför ler du stelt och säger ”Nämen, wow, så fin! Tack! Och stoppar dem längst in i skåpet, kanske plockar fram den lite pliktskyldigt när ni ska ses och hoppas att presenten snart faller i träda.

Problemet är bara att om du inte på ett fint sätt försöker berätta att det inte blev helt hundra så riskerar du att sitta med samma stela leende nästa år.

Många av oss lever nämligen i tron att överraskningsklapparna är de bästa. Men enligt en studie som publicerades i Journal of Experimental Social Psychology blir de flesta av oss allra mest nöjda av att få precis det vi önskade oss – önskelistan for the win alltså.

Annons

– Den som ger upplever ofta att deras överraskningspresent säger: ”Jag älskar dig.” Men för den som får blir det snarare: ”Hen lyssnar aldrig på mig”, säger Michael Norton, professor i marknadsföring vid Harvard Business School, till Forbes.

Tänk på din tajming

Alltså – det finns all anledning att ta tjuren vid hornen och vara tydlig. MEN – kanske bör du vänta till efter att själva julafton är över, för att inte lägga sordin på stämningen. Tacka för presenten på ett fint sätt, det är ju omtanken som räknas. Men var inte överdriven, då blir det konstigt om du några dagar senare kommer och säger att du har känt efter lite och nog inte riktigt tyckte att det blev helt rätt.

Genom att ge det lite tid har givarens uppspelthet inför presentöppningen dämpats och slaget blir inte lika hårt, dessutom blir det inte lika tydligt att du inte tycker om det du fått om du lägger fram det som att du har funderat lite. Att du mest funderade på exakt hur du ska ta dig ur det här behöver ju inte den andra veta.

Annons

Så lägger du fram det på ett bra sätt

Prova att säga såhär: ”Tack så hemskt mycket för presenten, jag blir verkligen så glad över att du har tänkt på mig. Jag vet att du menade väl, men jag är inte så förtjust i tunga dofter/pärlor/ulltröjor. Den bästa presenten är faktiskt att vi gör något tillsammans!” (Exempelvis, men tid är faktiskt en av de mest uppskattade julklapparna, och ganska lätt för givaren att ro i hamn.) Be inte om ursäkt, du har inget att vara ledsen för!

Ett annat bra knep är att linda in sanningen enligt ”Hamburgar-modellen”: Säg först något snällt ”Åh jag älskar silversmycken”. Lägg sedan in det du vill ha sagt ”Men just pärlor är nog inte riktigt min stil, det är lite för damigt för mig, jag tycker bäst om stora, moderna smycken” – för att sedan avsluta med någon fint igen: ”Det är ju väldigt stilfullt och exklusivt, vad fint att du tänker på mig på det sättet”.

Genom att lägga fram det så har du inte varit oartig eller otacksam, men du har berättat vad du föredrar. Om de inte får veta det är det svårt för dem att ordna en mer passande present till nästa år. Nu blir det win-win!

Vill du byta presenten, föreslå att ni kanske kan gå tillsammans och välja ut något liknande som är mer din stil? Lämnar du tillbaka i smyg är risken stor att det kommer fram senare, och då blir situationen bara jobbigare för er båda.

Läs mer:

Så köper du bästa julklapparna – och misstagen att undvika

Därför driver familjen dig till vansinne under julen – och så löser du problemet

Annons