Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så sätter du gränser för ditt barn – utan att säga nej

07 jun, 2017
AvNanna von Knorring
Att uppfostra barn kan kännas som en konstant berg- och dalbana. Här är forskarens strategi för att lyckas sätta gränser för barnen – och slippa säga ”nej”.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Barnuppfostran är en utmaning som inte alltid går som en dans på rosor. Som förälder måste man, med hjälp av otaliga upprepningar, lära sitt barn vad som är rätt och fel samt var gränserna går.

Barn som inte lyssnar, förhandlar och tjatar är frustrerande, men går att undvika på sikt. Nyckeln är att sätta upp tydliga gränser med rätt strategi, menar forskaren Erica Rosenthal som skrivit om ämnet för US News & World Report.

Hon påminner om att det är naturligt och en del av barnets utveckling att ifrågasätta och testa gränserna. Som förälder gäller det att vara konsekvent, eftersom barn känner sig trygga när de upptäcker att gränserna hålls. Ditt barn vill helt enkelt få ett nej ibland, trots att hen tjatar och är envis.

Annons

Här är tre punkter ur Erica Rosenthals strategi som är värda att hålla koll på:

1. Uppmärksamhet är A och O

En förälders uppmärksamhet är viktig för ett barn och Erica Rosenthal liknar den vid en strålkastare. När strålkastaren lyser på barnet känner hen sig speciell. Tänk därför på vad ditt barn gör när hen får din uppmärksamhet, eftersom beteendet kommer upprepas för att få din uppmärksamhet igen. För barnet är det uppmärksamheten i sig som är viktig, oavsett om den är negativ eller positiv. Det innebär att reaktionerna ”Vad duktig du är” och ”Nej, sluta med det där” har samma effekt.

2. Bekräfta det goda beteendet

Eftersom uppmärksamheten är central gäller det som förälder att vara medveten om när man ger den. Ta det inte för givet när ditt barn gör något bra, se till att berömma och bekräfta beteendet. Om du istället lägger mer energi på att läxa upp barnet när den gör något dåligt kommer du främja det dåliga beteendet mer.

Annons

3. Ignorera dåligt beteende

Den bästa strategin vid dåligt beteende är att ignorera det, menar Erica Rosenthal. Ju mindre uppmärksamhet ditt barn får för beteendet, desto mindre är chansen att hen upprepar det, eftersom barnet lär sig att beteendet inte genererar den åtråvärda uppmärksamheten.

Som förälder krävs det att man är konsekvent och tuff för att metoden ska fungera. Om ditt barn alltid tjatar efter godis när ni handlar och du säger nej tjugo gånger, men till slut ger efter för att du inte orkar lyssna på tjatet, lär sig barnet att hen kommer få godis genom att tjata. Ignorera istället beteendet för att bryta mönstret.

Foto: Shutterstock

Annons