Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så skriver du förlossningsbrev – expertens bästa tips

26 apr, 2018
AvMalin Ny
Hur skriver man förlossningsbrev?
Hur ska man egentligen tänka när man skriver ett förlossningsbrev? Antagligen har du tusentals tankar om hur du vill att det ska gå till när du väl föder. Då kan det vara bra att börja fila på ditt förlossningsbrev. Här är förlossningsöverläkaren Sophia Brismar Wendels bästa tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I dag väljer många att skriva ett förlossningsbrev, det vill säga ett brev till vårdpersonalen på förlossningen. Tanken med brevet är att du ska formulera dina tankar, önskemål och berätta om hur du är som person – samt hur du kan stöttas på bästa sätt.

Självklart är det inget krav att skriva ett förlossningsbrev, men ofta kan det kännas tryggt att du tänker igenom hur du känner inför förlossningen och sedan skriver ned det i ett brev. Dels förbereder du dig mentalt, och dels vet din partner och vårdpersonal hur de kan stötta dig på bästa sätt.

Lista särskilda önskemål

Sophia Brismar Wendel, förlossningsöverläkare på Danderyds sjukhus, tipsar om att skriva ned särskilda önskemål som du vet om från början – till exempel vilka som ska vara med på förlossningen eller om du vet med dig att du tycker om att få mycket information om vad som händer och vad som är nästa steg, eller inte. Det kan även vara bra att skriva vilken smärtlindringsmetod du vill ha – och om du vet med dig att du till exempel inte vill ha ryggbedövning.

Annons

– Det är bra att ta med önskemål om hur utfallet ska bli, men det är också bra att man förstår att förlossningsbrevet är just önskemål och underlag för samtal när man kommer in, när man har landat på förlossningen. Visa gärna förlossningsbrevet för barnmorskan innan så att ni kan gå igenom vad som är rimligt och inte, för då får man en uppfattning om vad som är möjligt så att man har rätt slags förväntningar, säger hon till Femina.

Skriv inte för detaljerat

Det kan till exempel vara svårt att säga att man vill ha en viss typ av åtgärd då personalen beslutar om vissa åtgärder utifrån medicinskt behov, förklarar Sophia Brismar Wendel. För det är ju trots allt omöjligt att planera exakt hur din förlossning kommer att bli. Oavsett vad som står i ditt brev måste personalen låta din och bebisens säkerhet komma först och självklart får du lov att ändra dig när du väl är på plats.

– Många är väldigt specifika men vissa saker kan vi inte tillgodose. Vissa önskemål är helt rätt medan vissa är utanför möjligheterna. Vi ser förlossningsbrevet som ett önskemål och vad man har för idéer innan förlossningen. Ett slags förväntningsbrev, men det är inget kontrakt.

Annons

Det viktigaste, menar Sophia Brismar Wendel, är att inte ha så detaljerad information om vad du vill ha under förlossningen utan att du skriver om din personlighet och hur du tycker om att bli bemött. Det gäller oavsett om du ska föda vaginalt eller med planerat kejsarsnitt.

– Det är bättre att man talar om hur man är som person och hur man vill ha det än att vi ska använda dropp eller inte, eftersom alla de sakerna är beroende av hur det går och det vet man inte innan, avslutar hon.

Sophia Brismar Wendels bästa tips på hur du skriver förlossningsbrev:

  • Skriv hur du är som person.
  • Skriv ned hur du vill bemött och om du är en person som vill ha mycket information  eller inte mycket alls.
  • Ta upp vilken typ av smärtlindring du önskar och inte önskar.
  • Tänk på att du får lov att ändra dig vid själva förlossningen – förlossningsbrevet är inget kontrakt.
  • Visa gärna förlossningsbrevet för din barnmorska innan så att ni kan gå igenom vad som är rimligt och inte.

Läs även:

8 tankar du har inför din första förlossning

PT:n Lofsan:”Gratulera inte kvinnor till graviditet om hon inte berättat själv”

Annons