Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så slipper du post-semesterdepp

27 jul, 2015
AvAnna Bachmann
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Innan du tar semester

  • Sätt en budget. Lediga dagar är inte kostnadsfria och det är lätt att det drar iväg. Att inleda vardagen igen med att behöva äta nudlar är ingen höjdare, så tänk på att ha lite pengar kvar på kontot som att du kan njuta av när du är tillbaka i verkligheten igen.
  • Många har svårt att bryta med jobbet helt och hållet. Vi förväntas vara ständigt nåbara och uppkopplade. Därför är det viktigt att meddela kollegor om hur pass mycket du kommer att vara anträffbar under semestern. Det är meningen att du ska koppla av, vara fri från måsten. Samtidigt kan känslan av att vara helt bortkopplad vara stressande när man vet om allt som ligger och väntar på skrivbordet på måndag morgon. Gör dig själv och din omgivning en tjänst: logga ut och koppla bort.
  • När du bokar din resa, tänk då på att inte beställa returresan så att du kommer hem mitt i natten och ska upp och gå till jobbet bara några timmar senare. Ge dig själv lite tid att landa. Kanske vill du hinna handla mat, tvätta, duscha av sanden eller bara njuta av din egen trädgård i lugn och ro innan allt drar igång igen.

Under ledigheten

  • Finn balansen mellan vila och aktivitet. Många gångar vill vi så himla mycket. Men du ska inte behöva ta semester efter semestern. Njut av att hitta på saker, uppleva och träffa nära och kära, men glöm absolut inte bort att somna i en hängmatta, slötitta på på tv-serier eller bara ligga i gräset och fundera vart molnen är på väg.

Tillbaka till verkligheten

  • Försök att hamstra och lagra din nyvunna energi efter ledigheten. Det är lätt att gå ut för hårt direkt på måndag morgon. Mjukstarta i stället, om möjlighet kanske du kan komma tillbaka till jobbet mitt i veckan och då ganska snart kunna njuta av en skön helg igen och på så sätt hålla kvar semesterkänslan lite längre.
  • Uppskatta vardagen och var tacksam för vilken härlig semester du haft. Året har 47 andra veckor, de behöver inte vara ett slitsamt ekorrhjul, utan sätt guldkant på tillvaron lite oftare. Minns de sköna dagarna, laga en liknande pastan som den ni åt på den lilla trattorian, pressa apelsinjuice till frukost eller följ det söta lilla hotellet på Instagram så håller du minnena vid liv.
  • Om inget av ovanstående tips hjälper finns en självklar utväg att bota akut post-semesterdepp: Börja planera för nästa resa! Det behöver inte vara jorden runt, många gånger väntar äventyret runt hörnet.

MISSA INTE ATT LÄSA:
Redaktionens tips för en lyckad semester

Annons