Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så slutar du röka för gott – här är 5 tips till ett rökfritt liv

24 nov, 2016
AvIda Gustafsson
Drygt en miljon svenskar röker, här är expertens tips på hur man fimpar lättast.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
avbrutencigg

Sedan 1970-talet är vecka 47 tobaksfria veckan, en kampanj som drivs av flera olika organisationer. Att rökning är skadligt för kroppen är nog alla medvetna om, men att sluta röka är jättesvårt. Företagshälsovårdsföretaget Previa har tillsammans med läkemedelsbolaget Pfizer tagit fram ett Sluta röka-program där patienterna slutar tillsammans i grupp, under handledning av läkare och en coach.

Här är deras bästa tips:

1. Förbered dig mentalt

Sätt ett stoppdatum 1-4 veckor fram i tiden. Försök sedan hitta din motivation till att sluta, gör du det för hälsan, för att spara pengar eller för familjens skull? Tänk också igenom vilka svårigheter och fallgropar du kan möta i processen mot ett rökfritt liv, och fundera på hur du ska hantera dem.

Annons

2. Praktiska förberedelser
Handla nikotinplåster och -tugummi, boka tid hos en läkare som kan hjälpa med receptbelagd läkemedel, kontakta en sluta röka-coach eller ta hjälp av en vän.

3. Dags att sluta

Släng alla cigaretter och tomma paket, plocka undan askfat och tvätta eller vädra ur röklukten ur dina kläder.

4. Håll ut!
När du slutat, tänk på att fokusera sedan på de tre D:na; drick mycket, dröj dig kvar i stunden och distrahera dig. Att förse kroppen med vätska är viktigt för att få ut gifterna ur kroppen. När röksuget kommer är det viktigt att vara kvar i stunden och låta det försvinna av sig själv. Det tredje d:et är att hitta på roliga eller trevliga saker när abstinensen sätter in.

5. Fira!
Sätt upp delmål och belöna dig när du passerat dem. Kanske ett nytt plagg eller en god middag?

Här kan du få hjälp på vägen:
Sluta röka-linjen

Sluta röka med Vårdguiden

Foto Shotterstock

Annons