Så snackar vi bättre om sex – RFSU:s nya film inspirerar
Hur öppet pratar du om sex med din partner? Hur ofta berättar du vad du vill och hur du vill ha det i sängen? Nu vet vi förstås inte hur öppen just du är, men många av oss tycker att det där med att ha en öppen sexuell kommunikation är fruktansvärt svårt. Och det oavsett om det gäller att snacka preventivmedel med en tillfällig partner eller om man vill föreslå nya saker till ett lite stagnerat sexliv i ett längre förhållande.
I studien Sexuell kommunikation, samtycke och hälsa som Folkhälsomyndigheten släppte i juni ser man tydligt att det här med sexuell kommunikation är ett problem för många. Nästan hälften av de mellan 18 och 29 år svarade att de trodde att de skulle må bättre om de kunde kommunicera bättre gällande sex. Bara sex av tio i samma ålder ansåg att de kunde kommunicera om hur man vill ha sex.
RFSU har tagit detta på allvar och lanserar i dagarna en kortfilm, Dear Condom, som tar upp just detta ämne.
– Med den här filmen vill vi betona att det är viktigt att våga visa sig sårbar, att visa osäkerhet och sätta ord på det. Det ger i längden tryggare och bättre sex, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.
Dear Condom belyser vikten av sexuell kommunikation
I filmen får man följa en ung tjej och en ung kille som träffas på en fest, blir sugna på varandra och har sex. Vi får ta del av de tankar som snurrar i huvudena på huvudpersonerna, tankar som ofta rör just viljan att kommunicera.
Filmen är interaktiv och man kan välja om man vill se den ut tjejens eller killens perspektiv. De vill verkligen ha varandra, men ändå finns det mycket som förblir osagt, både gällande skydd och hur de vill ha sexet. Och så är det i det verkliga livet också.
– Vi är ganska dåliga på att vara tydliga i vår kommunikation, och det gäller inte bara sex. I allmänhet är vi bra på att läsa av signaler men det vi vill säga med den här kampanjen är att det är bra att stärka kommunikationen verbalt för att det ska bli tydligt, säger Pelle Ullholm.
Enkla ja-signaler kan till exempel vara att kyssa tillbaka, trycka kroppen närmare, självmant klä av sig kläderna. Tydliga nej-signaler är att verka spänd, titta bort, kuffa bort händerna eller vara stilla. Sådana signaler kan vara nog så tydliga, men genom att använda ord och signaler samtidigt öppnar man upp för en mer aktiv kommunikation.
– Genom att kommunicera nyfiket, till exempel lägga handen någonstans på din partner och fråga ”där?” eller ”så?” visar det att du vill veta vad din partner önskar och vill. Det kan annars vara svårt att få fram efter som det fortfarande finns en del skam kring sexuella önskningar, när man inte vet hur de kommer att mottas, säger Pelle Ullholm.
Gör sexsnacket till en komplimang
Eftersom sex ofta kopplas ihop med mer, till exempel en relation, så är mycket som står på spel, man vill inte skapa dålig stämning genom att få den andra att tro att man inte är nöjd med sexet. Pelle Ullholm tycker att man ska vända på det och istället tänka på att en mer öppen kommunikation kan bli den bästa komplimangen.
– Det kan ju till exempel bli väldigt stärkande för den andra personen ”Hen vill göra de här sakerna med just mig!”. Det kan skapa en mycket starkare intimitet, säger han.
Pelle Ullholm säger att RFSU genom den här kommunikations-kampanjen vill få människor att bli nyfikna på vad den andra vill och verkligen vill. Det blir en högre nivå än bara ett samtycke. Det här blir något som har grunden i något positivt, i vad du verkligen vill istället för vad du inte vill.
Fyra grundtips för bättre sexuell kommunikation:
- Använd både ord och beröring och se till att verkligen lyssna på svaren du får.
- Våga att själv säga och visa vad du vill, både i stunden och i stort i relationen. Se till att göra det både verbalt och ickeverbalt.
- Ta upp det i icke-sexuella situationer. Det kan vara svårt och extra laddat att prata om det när ni redan är i sängen. Prata istället om det vid en annan, mindre laddad situation.
- Fokusera inte på det du inte tycker fungerar utan på det som redan är bra och på hur du vill ha det för att det ska bli ännu bättre.
Här hittar du RFSU:s nya film Dear Condom. #dearcondom är också en hashtag på Instagram där du kan dela med dig själv av dina tankar kring sex och kommunikation.