Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Så tar du semester – med gott samvete

22 jun, 2015
AvAnna Bachmann
Känner du dig stressad?

Lär dig hantera din stress med vår nya digitala kurs!Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kvinna som kopplar av på stranden
En stund för sig själv – vad mer kan man önska?

Första semestermorgonen. Vilken. Underbar. Känsla. Ingen väckarklocka, inget på agendan. Du ska bara njuta nu. Kanske packa en korg och cykla till stranden. Ta med den där boken som väntat så länge. En kaffetermos, en god macka… Svarar du bara på de där fem mejlen som inte hanns med på kontoret innan du gick så kan du nog vara i väg om en timme. Åtminstone före lunch, du lovade ju också att briefa kollegan om några detaljer som måste lösas. Väl på stranden ringer mobilen när du just slumrat till under solhatten. – Det var något jag tänkte på efter vårt senaste möte. Jag stör dig väl inte? – Nej, nej, inte alls! Jag har bara… lite semester här.

Annons

Risken att det fortsätter i samma stil under ledigheten är stor. För det är ju så vi lever våra liv nu, ständigt nåbara, ständigt uppkopplade, med mycket ansvar. Gränsen mellan privatliv och arbetsliv är inte på långa vägar så skarpdragen som den var förr. Och vi förväntas vara på en knapptrycknings avstånd från både kolleger, chefer och andra arbetsrelationer. – Dessutom identifierar vi oss mycket med våra jobb och det blir ett problem när den rollen plötsligt ska kopplas bort. Många av oss slänger ur sig till kollegerna att ”det är bara att ringa om det är något” innan vi går på ledighet eller tar helg. Vi gör oss tillgängliga, utan att inse att det aldrig ger oss tid för viktig vila och återhämtning, säger Nicolas Jacquemot, författare och doktorand i organisation och ledarskap, med fokus på dagens jobbkultur.

Även om du har svårt för att säga nej och är genuint intresserad och passionerad kring ditt jobb, så har du allt att vinna på att aktivt se till så att du får en rejäl paus i och med semestern. – Vi lever i ett samhälle med olika roller och grupper, och det finns enrädsla för att bli osynlig, att försvinna ur gemenskapen. Samtidigt vill vi vara duktiga och lobba för oss själva så att det inte blir en alltför stor chock när vi kommer tillbaka till jobbet, och därför småjobbar vi trots att vi är lediga. Men den här typen av multitasking gör dig inte så effektiv som du tror, forskningen visar att vi är som bäst på jobbet om vi laddar batterierna av och till. Och de bästa idéerna får vi dessutom när vi byter miljö. En annan viktig aspekt är signalerna som skickas när vi aldrig säger nej. Dels visar man den som hör av sig att det är ok ej för dig att jobba på det viset, dels säger du också till omgivningen, som längtat efter att få vara tillsammans med dig i lugn och ro, att den tiden faktiskt inte är riktigt lika viktig för din del. Vetskapen om att vi ständigt bryter små löften och överenskommelser gentemot vår partner eller våra barn vänder förstås ut och in på samvetet och blir ytterligare en press och splittring.

Annons

På samma sätt får vi ont i magen om vi känner att vi sviker dem på jobbet. De hör ju av sig för att de behöver din hjälp, och det går så snabbt att logga in sig och fixa.”Jag ska bara…” Till sist kanske partnern ger upp och ger sig i väg på egen hand, tonårsdottern sticker till kompisarna i stället och hunden somnar vid dina fötter medan ett fint sommarregn lägger sig över rutorna. – Fundera över vad som verkligen betyder något i slutändan. Förtjänar inte familjen ditt fokus? Och är det inte så att jobbet klarar sig utan dig några veckor? Oftast brukar den som säger nej på grund av privatlivet mötas av respekt och förståelse från sin omgivning, säger Nicolas Jacquemot. Han får medhåll av familjerådgivaren Lena Cronqvist, som ser tydliga tecken på att vi blivit väldigt bra på att göra saker och ting ”halvdant”. – Vi tittar på tv samtidigt som vi sitter med surfplattan i knät och mobilen ligger på soffbordet och plingar, det är ett helt nytt sätt att leva. I rädslan för att vara utbytbar säger vi hellre ja än nej och många jobb har i dag inte lika tydliga ansvarsområden som det var förr. Vi känner ofta att vi kan göra ”lite till” och då är det lätt att ta med sig jobbet hem, säger hon. Har det hänt att den efterlängtade ledigheten blivit misslyckad på grund av jobbstress så måste du lyfta fram problemet långt innan den där magiska första semestermorgonen gryr. – Prata från hjärtat, säg att det faktiskt inte fungerat och att familjen blivit lidande. Att du känt dig splittrad och allt annat än utvilad när du kommit tillbaka till jobbet.

Annons

De allra flesta kommer att förstå och säkert känna igen sig. Sättet vi kommunicerar på i våra yrkesliv skapar i förlängningen ett ”nyanslöst” samhälle, menar Lena Cronqvist. Med mejl och sms försvinner många gråzoner, vi ser inte reaktionen hos den vi kontaktar och svarar – kroppsspråket, minspelet, konsekvensen. – Dina kolleger eller din chef uppfattar ju inte alls hur du mår eller verkligen känner inför att tvingas ta tag i jobbsaker när du egentligen ska vara ledig. De kan inte läsa mellan raderna på det positiva och käcka svar som du förmodligen skickar i väg. Det är så enkelt att skriva ”Inga problem, det ordnar jag” eller ”Jag ska kolla upp det, hör av mig igen”. Men de som ser hela bilden, alla nyanserna, är ju familjen. Och de påverkas av din stress, av att du blir splittrad och av att utflykten eller stranddagen blir förstörd. Och hur blir det i förlängningen, när vi förlorar en del av vårt språk, när vi inte kan läsa av varandra i jobbsituationer, medan familjelivet får ta del av allt? Av KATARINA DANIELSSON Foto COLOURBOX MISSA INTE ATT LÄSA: 10 sätt att bota dåligt samvete Tips för en friskare sommar 10 deckare att läsa på semestern

Annons

 

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!

Annons