Sant eller falskt?
Varje natt kräver åtta timmars sömn
Att sova är själva grunden för att vi ska må bra, men hur är det med de där påstådda heliga åtta timmarna? Sömnen är oerhört individuell och någonstans mellan sex till nio timmar är vad de flesta vuxna behöver. – Det är hjärnans tillfälle för återhämtning efter dagen, och kvaliteten på sömnen har stor betydelse, inte bara kvantiteten, säger Lena Leissner, sömnforskare vid Örebro Universitetssjukhus. Har du svårt att sova? Försök att skapa nya vanor. Ett svalt, mörkt och tyst rum är en bra början. Ligger du ändå och vrider dig – gå upp och gör något annat en stund, då brukar tröttheten snart komma tillbaka.
Läs mer: 8 smarta knep mot sömnlöshet
Situps ger platt mage
Är du flitig med armhävningar och situps så kommer du så småningom att få snygga överarmar och en stark mage. Det är inte konstigare än att de muskler du tränar kommer att växa – och öka din totala förbränning. Men det går inte att punktträna bort en muffinsmidja. Då är träning som raska promenader eller simning effektivare sätt att öka hela kroppens förbränning.
Läs mer: Så får du starkare mage
Drick flera glas vatten om dagen
Det räcker att dricka när du känner dig törstig. Tränar du riktigt hårt och länge eller är i ett hett klimat kan du däremot behöva fylla på lite extra. – Men inte ens då kan kroppen tillgodogöra sig mer än cirka en liter vatten per timme, säger Bengt Fagrell, professor emeritus i medicin vid Karolinska institutet i Stockholm. Så ät och drick som vanligt. Får du i dig mer än du behöver så kissar du ändå bara ut det.
Stretcha bort träningsvärken
Kort och gott: Nej. Att försöka stretcha bort träningsvärk funkar inte. Att töja på muskelfibrer som redan är skadade är inte att rekommendera. Träna i stället lugnt, då överbelastas inte musklerna medan cirkulationen och läkningen förbättras.
Svider det?
Drick tranbärsjuice!
Många påstår att tranbärsjuice är bra att dricka om man fått urinvägsinfektion. Men enligt Annelie Brauner, adjungerad professor vid Karolinska institutet i Stockholm, så hjälper inte tranbär när bakterierna väl fäst på slemhinnan och orsakat en infektion. Däremot så diskuteras det om det kan finnas ett ämne i tranbär som skulle kunna förhindra infektionen att bryta ut, men i dagsläget finns det bara lite forskning på området.
Färskt är bättre än fryst
Viss mat kanske smakar bättre när den är helt färsk, men rent näringsmässigt så kan det vara bättre med frysta råvaror, till exempel bär. Långa transporter och lagring gör att många näringsämnen kan gå förlorade, i synnerhet C-vitamin.
Läs mer: Lilla C-vitamin kollen
Träningspaus = tillbaka på ruta ett
Konditionen är en färskvara som måste underhållas, det gäller för alla. Men frågan är om den som tidigare tränat kan komma i form igen lite snabbare efter ett uppehåll? På Karolinska institutet forskas det kring något som kallas muskelminnet. Några fasta bevis finns inte i nuläget, men en del indikationer finns på att kroppen faktiskt minns och att träning därför kan upplevas som lite lättare trots ett längre uppehåll.
Läs mer: Här får du tipsen som hjälper dig att nå dina mål
Undvik kolhydrater efter kl 18.00
Det finns inga studier som visar att man skulle lägga på sig av att äta framåt småtimmarna. Det spelar i princip ingen roll vilken tid på dygnet du äter – det handlar om hur mycket energi man får i sig och gör av med allt som allt. Att gå och lägga sig hungrig är ingen höjdare, men en alltför mätt mage kan också störa sömnen.
Läs mer: Njut av eftermiddagsfikan utan att gå upp i vikt
AV ANNA BJÖRE
FOTO COLOURBOX