Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Sofia, 38, volontärarbetar som samtalsstöd på julafton: "Extra viktigt att ge en hjälpande hand"

12 dec, 2016
AvThowe Wagner Larsson
Sofia Breitholtz är en av BlueCalls volontärer och kommer att ta emot samtal från människor som behöver stöd på julafton. Läs mer om hennes engagemang här!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Julen är inte synonymt med julefrid för alla. Under julhelgen förväntas vi vara lyckliga och avslappnade, trots att många av oss känner det motsatta. Alkoholrelaterade problem, jobbiga minnen som gör sig påminda, påtvingade möten i en relation som inte fungerar och förväntningar som kraschar är bara några av de saker som för många hör julen till.

De lediga timmarna och svårigheten att få tid hos en psykolog under julen gör att många människor mår ännu sämre. Det är där BlueCall, appen som erbjuder psykologiskt samtalsstöd, kommer in i bilden.

Vi pratade med Sofia Breitholtz, en av BlueCalls volontärer som har valt att ställa upp som samtalsstöd under julhelgen.

Genom att ladda ner appen kan du se om det finns stödpersoner online och så fort någon av volontärerna är tillgänglig går det bra att ringa. Du är alltid anonym och det går bra att prata om vad som helst, inga tankar eller problem är för stora eller för små.

Annons

Sofia kommer att fira jul med sin familj på Gotland och säger att hon kommer att gå online i appen så ofta hon kan under julhelgen.

– Som volontär kan man genom appen ta emot samtal var som helst, på juldagspromenaden eller hos släkten, så länge det är på en lugn plats. Det är det som är det fina med BlueCall!

Vissa människor kan ha väldigt djupa tankar och känna stark oro och sorg. På frågan hur hon hanterar att känna empati utan att själv bli nedstämd svarar hon:

– Det är klart att man känner medlidande om någon man pratar med varit med om något svårt, men samtidigt är det fantastiskt att kunna hjälpa någon att må bättre genom att lyssna och stötta via BlueCall. Jag tror att det är känslan av att man verkligen har gjort skillnad för en annan människa som ger en motivation att ta emot även svåra samtal.

BlueCall har tre olika typer av stödpersoner; volontärer som lyssnar och ger stöd, mentorer som har kunskap inom psykologi och samtalsstöd och legitimerade psykologer som blir tillgängliga 2017. För många hjälper det att bara tala ut med någon utomstående.

Annons

– När man känner sig ledsen eller uppgiven eller grubblande mår man oftast bättre av att prata om sina känslor, säger Sofia.

Hon säger själv att det under helgerna är extra viktigt att ge en hjälpande hand till de som har det tufft och behöver någon att prata med.

– Även du som bara behöver motivation inför det nya året kan ringa till BlueCall, man kan då prata med oss volontärer om vad som helst och få pepp och en objektiv syn på problemen eller livet i allmänt.

Hon lägger till:

– Och kom ihåg att du aldrig är ensam. Julen är en underbar högtid, men den kan samtidigt uppfattas som en kravfylld och jobbig tid för många. Man får komma ihåg att det är modigt och sunt att våga fråga efter hjälp och öppna sig.

Namn: Sofia Breitholtz
Ålder: 38 år
Sysselsättning: Konsult, styrelseordförande, mamma, volontär på BlueCall
Bor: Stockholm
Twitter: @sofiabreit

Femina-bluecall-Tamara-Bernad-Caroline-Roden-Charlotte-Sparre-och-Lisa-Lofgren

På bilden ovan syns Bluecalls medgrundare (fr v) Tamara Bernad, Caroline Rödén, Charlotte Sparre och Lisa Löfgren.

 

Läs även

Robert öppnar sitt hem – för att utsatta barn ska få fira jul

Gör gott i jul – 5 klappar som aldrig blir fel

 

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Annons