Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Sola smart i sommar

26 jul, 2015
AvJessica Blockström
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
girl_sunhat
En hatt skyddar bra i solen.

INNAN DU SOLAR

Nu är det hög tid att sätta i gång med att peela, massera och återfukta huden och lägga grunden för en fin och fräsch solbränna.

• Börja med att förbereda kroppen genom en ordentlig torrborstning. Nu finns dessutom crèmer, mousser och geler som tillför fukt samtidigt som de får fart på cirkulationen och hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter.

• Peeling är A och O, men du behöver lite olika teknik. Använd en skrubbvante i duschen, det ger en lätt peelingeffekt till kroppen och håller huden mjuk. Till ansiktet är det bättre att leta efter en kornfri peeling där enzymer eller fruktsyror får göra jobbet i stället.

• Vill du ge huden ännu bättre chanser att få färg kan du testa de nya och förbättrade varianterna av så kallade tan optimizers. De är som en bodylotion som förbereder huden för solen och ger en intensivare och jämnare ton. Bäst effekt får du om du börjar använda den ett par veckor före semestern.

Annons

• Nyckeln till ett fint och välmående sommarhår är att få topparna nyklippta, men även att tillföra ordentligt med fukt och näring. Det bygger upp hårets struktur och gör att det står emot blekande UV-ljus och uttorkande värme. Enklaste sättet att hålla håret friskt är att använda balsam och unna sig en inpackning med jämna mellanrum.

I SOLEN

När semestern väl drar i gång så är det klokt att pausa med att skrubba och peela ett tag eftersom det kan göra huden extra känslig i solen.

• Huden behöver skyddas oavsett om du ligger på stranden eller strosar i stan.

• En vanlig dagcrème med SPF är inte tillräckligt. Oftast skyddar de enbart mot UVB-strålarna och ger lite eller inget skydd alls mot UVA. Som tur är finns det numera solskyddsprodukter för ansiktet som du utan problem kan byta ut din vanliga crème mot eller använda samtidigt.

• När det gäller solskydd för kroppen så har det gjorts stora framsteg när det kommer till smarta sprayer och smidiga konsistenser.

Annons

• Tänk på att solcrèmen ska på innan du går ut, räkna med minst 20 minuter. Det gäller även håret som blir både torrt och poröst om du inte skyddar det. Applicera nytt skydd efter några timmar.

EFTER STRANDEN

• Huden blir lätt torr av solen, framförallt på kroppen, och därför är det viktigt att återfukta.

• Du kommer långt med en vanlig bodylotion, men genom att svalka med en after sun-produkt som är särskilt anpassad för solad hud så tillför du ämnen som vårdar och stärker.

• De lätta konsistenserna går snabbt in i huden och innehåller antioxidanter och andra ingredienser som dämpar och lugnar rodnader.

• Även håret behöver omtanke. Sol, vind och vatten sliter och håret är särskilt ömtåligt när det är blött. Gör en hårinpackning eller använd återfuktande balsam efter varje schamponering. På så sätt ser du till att håret står emot påfrestningar bättre.

FOTO HELÉNE LINSJÖ

Annons