Studie: Att spela svårflörtad gör dig mindre attraktiv
Många dejtande älskar spänningen i att träffa någon ny. Osäkerheten på hur den andra känner i kombination med att man lär känna varandra mer och mer och att attraktionen blir allt starkare – det är för många det som tänder ”lågan”.
Läs även: 8 saker som gör din dejt oattraktiv – enligt forskare
Men: enligt en ny studie från University of Rochester distanserar vi oss från partners som vi känner oss osäkra på. Det är när man känner sig trygg i en relation som man vågar släppa loss och visa sina känslor och ta sexuella initiativ.
En skyddsmekanism
”Förmodligen är undertryckt lust en skyddsmekanism för att undvika att bli sårad i ett förhållande med osäkra framtidsutsikter” säger Harry Reis, en av forskarna bakom studien.
Studien bestod av sex olika understudier med syftet att undersöka om, och isåfall under vilka förutsättningar, de upplevda romantiska avsikterna från en partner påverkade den sexuella lusten. Studierna grundade sig på allt ifrån dagboksanteckningar till sociala experiment.
Ett av experimenten bestod i att deltagarna, 50 män och 50 kvinnor mellan 19 och 31 år, samtliga singlar och heterosexuella, fick delta i en onlinechat med vad de trodde var en av de övriga deltagarna. I själva verket var ”partnern” en av medlemmarna i forskningsteamet.
Läs också: Relationsexperten: Så kan ni lösa era vanliga relationsproblem
Deltagarna fick skicka bilder på sig själva till sin chattkamrat och fick även se en bild på ”partnern” – i själva verket visades samma bild på en person av de motsatta könet för alla deltagarna.
Efter att ha chattat en stund var det dags att skicka ett sista meddelande. Forskarna informerade då hälften av deltagarna att ett nytt meddelande från partnern redan låg och väntade, medan den andra hälften fick veta att det inte fanns något meddelande – vilket skapade en känsla av säkerhet eller osäkerhet för ”partnerns” intresse och intentioner.
Stora skillnader i attraktivitet
Efter att chatten avslutats fick deltagarna sedan skatta partnerns attraktivitet och sitt intresse för en vidare relation med dem på en skala 1-5 där 5 var det högsta betyget. Skillnaderna var stora. De som fått höra att partnern skickat ett meddelande och således kände sig mer säkra på motintresset skattade sin partner till i snitt 3.15 på skalan jämfört med dem som kände sig mer osäkra på partnerns intresse, då betyget sänktes till 2.73.
Svaret var tydligt – det sexuella intresset stod klart i relation till hur trygga försökspersonerna kände sig i den trevande bekantskapen.
Mer sex när man känner sig trygg
Medan de första fyra studierna fokuserade på singlar, låg fokus i studie fem och sex på att undersöka huruvida samma effekt kunde generaliseras och appliceras även på vardagslivet i långa förhållanden. Här ersatte man variabeln romantiskt intresse mot omtanke och fann samma sak; i förhållanden där man kände sig trygg och uppskattad var det sexuella intresset för ens partner högre.
Betyder det här att vi kan sluta spela svårfångade nu? Nja, menar forskarna. Spänningen i en ny romantisk relation är såklart också beroende av de rent kemiska reaktionerna i hjärnan och grundar sig också i det faktum att vi inte vet så mycket om den nya partnern som person. Men det sätter definitivt tesen om osäkerhetens inverkan och betydelse för flörtandet på sin spets.
Läs också: Därför är attraktiva människor sämre på relationer
Källa: Futurity Bildkälla: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.
Läs även:
Dessa 6 saker gör dig attraktiv – enligt forskarna
Ovanan du ska sluta med för att bli mer attraktiv