Studie: Därför är det bra att glömma saker
Vi känner nog minst en person som alltid briljerar i Trivial Pursuit och tycks kunna alla svar i ”Vem vet mest”. Men vet du vad? Hjärnan är inte konstruerad för att vara en frågespelsmästare – snarare det motsatta.
Enligt en färsk studie, som nyligen publicerades i tidskriften Neuron, visar kanadensiska forskare vid universitetet i Toronto att vår förmåga att glömma får oss att göra bättre livsval.
– Det är viktigt att hjärnan glömmer irrelevanta detaljer och i stället fokuserar på sådant som hjälper dig fatta beslut i den riktiga världen, säger Blake Richards, en av forskarna bakom studien, till Times.
Forskarna har tittat på stora mängder data som rör minnet, minnesförluster och hjärnaktivitet hos både djur och människor. Bland annat tittade forskarna på en djurstudie där hjärnan visade sig ”skriva över” gamla minnen när det bildades nya nervbanor i hippocampus – den del av hjärnan som används för att lära sig nya saker.
Anledningen, tror forskarna, är att det har varit evolutionsmässigt fördelaktigt att sålla hårt bland informationen och hålla den ständigt uppdaterad.
– Om vi försöker navigera i världen, men hjärnan ständigt tar upp motstridiga minnen, då blir det svårare att fatta ett välgrundat beslut, säger Blake Richards till Times.
Läs även Choklad är bra för minnet – oväntat forskningsresultat
Hjärnan sorterar därför bort detaljerna, men kommer ihåg den stora bilden. Detta tror forskarna hjälper oss att generalisera våra tidigare erfarenheter för att kunna använda dem senare.
Blake Richards anser därför att det bara är hälsosamt att glömma saker nu och då. Det visar att ditt minne fungerar precis som det ska och gör just det som förväntas av den.
Han tycker därför att vi ska vara snälla mot oss själva och vårt minne. Glömmer du inte mer än normalt finns det ingen anledning till oro.
I dagens samhälle, där vi har ett uppslagsverk direkt i fickan och kan googla allt, behöver hjärnan inte heller lagra sådant som telefonnummer eller viktiga årtal. I stället lämnar den plats åt det som faktiskt har betydelse för oss, säger Blake Richards.
Blake Richard säger också att träning är ett bra sätt att ”rensa” minnet.
– Vi vet att träning ökar antalet nervceller i hippocampus. Och visst kan det göra att du förlorar en del minnen. Men det är också de detaljer som inte har någon betydelse, och som i värsta fall hindrar dig från att fatta bra beslut, säger han till Times.
Foto: IBL
Läs även 8 smarta knep som maxar ditt minne
Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook
[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]