Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Studie: Mycket tv-tittande kan ge barn problem i förskolan

10 apr, 2017
AvIda Gustafsson
Barn som tillbringar mycket tid framför tv:n riskerar att halka efter sina jämnåriga förskolekompisar som inte tittar lika mycket. Det visar en ny amerikansk-kanadensisk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla föräldrar känner säkert igen sig, barnen har fått sitta framför tv:n medans middagen lagas i köket. En ny studie, från New York University och Université Sainte-Anne i Kanada, visar nu att barn som sitter framför en skärm i totalt ett par timmar om dagen, kan försämra deras kognitiva förmågor. Amerikanska barnläkarföreningen rekommenderar max en timmes tv-tittande för barn mellan 2 och 5 år.

Läs även 9 sätt alla med småbarn är vinnare på jobbet

I studien, där 807 barn från olika familjer deltog, jämfördes föräldrarnas uppgifter på hur mycket tid barnen tittade på tv varje dag med barnens kunskaper i räkning, ordförståelse, stavning samt kognitiva förmågor.

Barn som tittade på tv mer än två timmar om dagen var inte ”skolmogna”, de hade svårt för matte och sådant som man förväntar sig att barn som börjar i förskoleklass. En annan viktig aspekt som forskarna upptäckte var att förkunskaperna hos barn som tittar mycket på tv blev sämre ju mindre inkomster familjen hade. Förkunskaperna hos barn från förmögna familjer, var dock inte påverkade. Forskarnas tes är att det innehåll som barn i familjer med höga inkomster tar del av är mer utbildande karaktär, samt att deras föräldrar har möjlighet att titta på tv med sina barn.

Annons

Läs även 5 knep som gör att ditt barn vågar mer

En annan upptäckt i studien var att tv-tittandet går att koppla till dåliga mattekunskaper, men inte för bokstäver och ordförståelse, vilket kan ha sin förklaring i att barnprogram ofta fokuserar på läsning i stället för matematik.

Läs även Klassiska barnprogrammet lanserar ny fantastisk karaktär – med autism

Källa: Parents.com

Annons