Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Tänder – en hjärtesak?

19 feb, 2012
AvFemina
tandborste med tandkräm framför mun
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På vilket sätt kan det hänga ihop?

– Både tandlossning och åderförkalkning utvecklas långsamt och under många år. Det är möjligt att långvarig inflammation i tandköttet leder till en frisättning av ämnen som påskyndar utvecklingen av åderförkalkning. Det kan också vara så att ämnen som frisätts från inflammationen i tandköttet kan göra så att de arteriella placken blir sköra, vilket på sikt kan bidra till proppbildningar och leda till hjärtinfarkt och stroke. – Men tandlossning och hjärt-kärlsjukdomar kan även ha gemensamma ärftliga och miljömässiga orsaker. I så fall är tandlossning inte en orsak till hjärt-kärlsjukdom utan ett varningstecken.

Vad skulle det få för betydelse om sambandet bevisas?

– Jag tycker redan att bevisningen är så pass stark att patienter med allvarlig tandlossning ska upplysas om det. Åkomman kan, enligt en del sammanställningar, öka risken för att få en hjärt-kärlsjukdom med 50 procent – det är ungefär samma riskökning som vid bukfetma.

Annons

– Behandlingen av tandlossning skulle komma att betyda mycket mer än att bara behålla tänderna. Och det skulle leda till ett helt nytt samarbete mellan tandläkare och läkare.

Vad kan den som har anlag för tandlossning göra?

– Förutom arvet, som man inte kan göra mycket åt, är rökning den viktigaste riskfaktorn. Rökare löper cirka 3 gånger större risk att få tandlossning än icke rökare. En god munhygien är förstås mycket viktig. Likaså professionell hjälp med att ta bort tandsten och svåråtkomliga bakteriebeläggningar.

Av KATARINA DANIELSSON

Annons