Tandläkarens bästa tips för en fräsch mun
• Tandsten och inflammationer
Plack är en mjuk beläggning som bildas av bakterierna i munnen och som går att borsta bort. Plack som inte tas bort bildar tillsammans med salterna i saliven hårda beläggningar, så kallad tandsten. Tandstenen sitter nära tandköttet och kryper ner i tandfickorna och kan orsaka tandlossning.
Vanliga symptom: Svullet och inflammerat tandkött som lätt börjar blöda. Har man väl fått tandsten måste man få hjälp med att få bort den.
Förebygg: Med tandtråd eller mellanrumsborste.
• Karies
Är en infektionssjukdom som orsakas av de bakterier som normalt finns i munhålan. Varje gång vi äter orsakas lokala angrepp på tandytan som så småningom kan bli hål. Benägenheten för karies är större för yngre, men även äldre drabbas. Med åren produceras dessutom mindre saliv och bakterier kan fastna i gamla lagningar.
Undvik: Se upp med småätandet, ju fler intag per dag, desto större risk att drabbas av hål. Det gäller allt från en kopp kaffe till en halstablett. Säg nej tack till söta drycker som förutom att orsaka hål också fräter på tänderna.
Tips: Blir du sugen på något sött är det bättre att ta efterrätten direkt på maten och därefter låta tänderna vila.
• Muntorrhet
Är man frisk behöver det inte hända något med saliven i medelåldern, men ju äldre vi blir, desto torrare slemhinnor får vi. När salivproduktionen i munnen minskar ökar risken för karies. Mediciner kan också orsaka muntorrhet.
Tänk på: Tugga fluortuggummi efter måltider och skölj munnen med extra fluor för att undvika karies. På apotek finns många bra produkter mot muntorrhet.
• Trasiga lagningar
Lagningar håller inte hela livet. I medelåldern är det vanligt att man börjar se över sina lagningar och justerar de som eventuellt börjar gå sönder.
Att borsta tänderna två minuter, två gånger om dagen är en bra tumregel att hålla fast vid. Läs mer om hur du får ett skinande leende (länka till inlägg 3)
AV KARIN FREJRUD