Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Tappar du hår? Här är 16 anledningar

31 dec, 2017
AvNanna von Knorring
anledningar till haravfall
Tappar du hår? Det kan bero på flera olika saker, exempelvis vitaminbrist, stress eller en sjukdom. Här listar vi 16 anledningar som kan leda till håravfall.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Håravfall kopplas ofta till äldre och främst till män, men faktum är att även kvinnor och unga kan drabbas av det. Tunt hår, hår som faller av och hårfästen som sakta flyttar sig uppåt – håravfall kan ta form på olika sätt och kan bero på flera olika saker. Kom dock ihåg att en människa normalt sett tappar omkring 100 hårstrån varje dag – det är först när man tappar betydligt fler än så som det kan betraktas som håravfall.

Läs även 5 saker som gör håret torrt – så kan du skydda frisyren

Ett hälsosamt hår är beroende av en välbalanserad kost med vitaminer, nyttiga fetter och protein. Livsförändringar kan även speglas i håret, exempelvis vid stress och näringsbrist. Ibland kan håravfallet handla om något permanent, men det finns flera tillfällen då det rör sig om något tillfälligt som enkelt går att lösa.

Varför tappar jag hår? Här följer 16 vanliga och ovanliga anledningar till håravfall:

1. För mycket A-vitamin

Om du får i dig för mycket A-vitamin kan det orsaka håravfall, enligt The American Academy of Dermatology. Se över doserna i dina kosttillskott och rådgör med en läkare om du har svårt att balansera rätt mängd vitaminer. När du får i dig en lagom dos A-vitamin bör håret återgå till att växa normalt igen.

Annons

2. Graviditet och förlossning

Många må tala om ett graviditetsglow, men det finns även nackdelar med att vara gravid och ett kan vara håravfall. En graviditet och förlossning orsakar fysisk stress i kroppen och hormonerna kan även vara en bakomliggande orsak. Håravfall är vanligare efter en förlossning och de flesta får tillbaka sitt vanliga hår efter några månader.

3. Psykisk stress

Det är vanligare att håravfall triggas igång av fysisk stress, men även psykisk stress kan driva på utvecklingen. Om du förlorar någon nära eller går igenom ett uppbrott kan stressen påskynda håravfall, skriver Health. Eftersom fysisk och psykisk stress ofta är något som går över så gör även perioden av håravfall det.

4. För lite protein

Om du får i dig för lite protein kan det leda till att hårväxten saktas ner eller stannar av, enligt The American Academy of Dermatology. Påverkan på håret kan komma så sent som två till tre månader efter att du trappar ner mängden protein i din diet och motverkas genom att öka intaget av protein, oavsett om du får det från animalier eller från växtriket.

Annons

5. Fysisk stress

Fysisk stress, trauman i form av olyckor och sjukdomar som stressar kroppen kan orsaka tillfälligt håravfall. Det beror på att en chock och fysisk stress kan rubba hårets naturliga livscykel, vilket i sin tur kan leda till att du tappar mer hår än vanligt. Håravfallet kan komma så sent som tre till sex månader efter en olycka, enligt Health, men håret återgår till att växa normalt så fort kroppen återhämtar sig.

6. Alopecia

Alopecia är en autoimmun sjukdom som leder till att kroppens eget immunförsvar attackerar hårcellerna och låter håret falla av. Det finns tre stadier av sjukdomen, Alopecia areata som ger håravfall fläckvis, Alopecia totalis som innebär avsaknad av hår på huvudet och Alopecia universalis som innebär total avsaknad av kroppsbehåring. Sjukdomen går ofta i skov och kan ibland behandlas med steroider.

7. Androgen alopeci

Det finns även det som kallas för androgen alopeci, även kallat manligt håravfall, vilket är hormonellt betingat och inte ska förväxlas med alopecia. Det är ärftligt och beror på att hårrötterna reagerar på det manliga könshormonet genom att bli mindre. Då tunnas håret ut och tappar volym, men det tar ofta en lång tid innan det upptäcks. Androgen alopeci kan börja synas redan i 30-årsåldern och ökar ofta vid klimakteriet.

Annons

8. Anemi

Anemi, även kallat blodbrist, är vanligt bland kvinnor och beror ofta på järnbrist. Anemi kan bland annat leda till trötthet, huvudvärk och håravfall, men går oftast att lösa relativt enkelt. Om du misstänker att du har blodbrist ska du söka hjälp på en vårdcentral för att få rätt behandling.

9. Hormoner

För kvinnor kan hormonerna ställa till det när det kommer till hårsvallet. En förändring i hormoner, oavsett graviditet, p-piller eller klimakteriet så kan det ha en effekt på håret. Om du misstänker att håravfallet beror på p-piller eller andra hormonella preventivmedel kan du rådfråga din gynekolog. Ibland kan det även röra sig om en övergångsperiod på ett par månader, om du exempelvis slutar använda p-piller.

10. Brist på B-vitamin

Brist på B-vitamin är relativt ovanligt, men kan orsaka håravfall. Om du tappar hår på grund av vitaminbrist går det enkelt att motverka genom att öka intaget av rätt vitaminer med en bättre kost eller kosttillskott. B-vitamin finns bland annat i fisk, kött och grönsaker som är rika på stärkelse.

Annons

11. PCOS

Polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS, kan ha den tråkiga bieffekten att man får tunt hår. Det kan även leda till cystor, viktuppgång och infertilitet. Även om håret på huvudet tunnas ut kan man uppleva ökad behåring på andra ställen av kroppen och ansiktet. Behandlingen varierar beroende på symtomen.

12. Läkemedel

Läkemedel som antidepressiva, p-piller, blodförtunnande och cellgifter kan trigga igång håravfall. Om du tror att håravfallet beror på dina mediciner bör du prata med din läkare som kan se över ifall det går att ändra på doserna eller ifall det finns andra läkemedel som inte har samma bieffekt.

13. Åldrande

Åldrande påverkar vårt utseende oavsett om vi vill det eller inte. Såväl män som kvinnor kan få tunnare hår när de åldras. Experter vet inte exakt vad det beror på och har ingen lösning på det heller, förutom att ta hand om sin hälsa och sitt hår.

14. Plötslig viktnedgång

En plötslig och stor viktnedgång kan trigga håravfall och leda till tunt hår. Det beror på att en stor förändring i vikten är ett slags fysiskt trauma för kroppen, även om viktnedgången kan vara något positivt för din hälsa. Så länge du äter mångsidigt och lever hälsosamt så kommer ditt hår att återhämta sig inom loppet av ett halvår, menar dermatologen Mark Hammonds som Health pratat med.

Annons

15. Hypotyreos

Hypotyreos beror på att sköldkörteln tillverkar för lite hormoner, något som kan leda till trötthet, koncentrationssvårigheter och håravfall. Om du misstänker att du har hypotyreos eller har en svullen sköldkörtel bör du kontakta vården. Hypotyreos behandlas ofta hela livet med hjälp av läkemedel.

16. Hårstyling

Om du ofta stylar ditt hår och använder produkter som sliter på håret kan det leda till tunnare hår på sikt. Tighta flätor, varma stylingverktyg och starka kemikalier påverkar såväl hårkvaliteten som hårsäckarna. Försök begränsa användningen av stylingverktyg och slitsamma metoder om du är orolig att det påverkar ditt hår.

Läs även:

5 vanliga orsaker till torr och kliande hårbotten

Källa: Health, Vårdguiden

Foto: IBL/Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons