Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Tecken på att dina barn kämpar med psykisk ohälsa – det kan du göra

01 sep, 2022
FotografTT.
Att ha barn eller barnbarn med psykisk ohälsa gör att man lätt känner sig maktlös – man vill hjälpa till men vet inte alltid hur.
Här är tecknen som kan tyda på att barnet mår dåligt, och de kan du göra för att hjälpa till.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
VIDEO: 5 saker som kan framkalla ångest - med en lösningBrand logo
VIDEO: 5 saker som kan framkalla ångest - med en lösning

Den psykiska ohälsan bland unga ökar både i Sverige och stora delar av världen – i Storbritannien är det strax under 40 procent av alla barn mellan sex och 16 år som börjat må sämre under de senaste fem åren. Många tonåringar lider av ätstörningar, depression och ångest.

Som förälder, anhörig eller vårdnadshavare kan det vara svårt att veta vad man ska göra för att hjälpa till, eller ens avgöra hur ett barn eller tonåring i ens närhet mår. I The Sun berättar beteendevetarna Chris Calland och Nicky Hutchinson, som är experter på barns beteende, om vilka tecken man borde hålla ögonen öppna efter, och vad du faktiskt kan göra.

Annons

– Ångest är en normal känsla som vi alla känner ibland. men det blir ett problem för barn när det överväldigar dem och hindar dem från att göra sina vardagliga aktiviteter som att umgås med vänner eller spela en sport de älskar, säger Chris.

Han fortsätter:

– Även innan pandemin såg vi en oroväckande ökning gällande barn som kämpar med oro och att inte känna sig trygga att räcka upp handen i skolan, eller ens ta sig upp ur sängen och gå till skolan. Sociala medier, som är stort i grundskolan, gör saken värre. Barn jämför sig med andra och känner att de inte håller samma nivå.

Så kan barn påverkas av ångest

Chris menar att barn i dag också oroar sig för saker som händer i omvärlden – som krig, coronapandemin och klimatkatastrofer.

Calland och Hutchinson menar att personer med yngre barn i sin närhet, barn i sex-sjuårsåldern bör hålla koll på om barnet ändrar sitt beteende och lättare blir tårögt eller osäkert, och om de inte vill vara ifrån sina föräldrar.

Annons

– Många av oss känner fysiska tecken på ångest i magen. När det gäller små barn, håll koll på om de äter mindre, har ont i magen eller har problem med att sova ordentligt. Det är när det är konstant och ett problem som du verkligen borde söka hjälp.

När barnen blir större är det andra tecken som kan träda fram. Tonåringar som börjar välja bort sina hobbys, sport och att umgås med vänner mår sällan bra.

– Håll utkik efter väldigt stora ändringar i beteende. De kanske blir tillbakadragna eller artikulerar negativa tankar eller drabbas av panikångestattacker. De är också i större riskzon att börja självskada, eller att använda droger eller alkohol som självmedicinering.

Så kan du hjälpa barnen

Som förälder eller närstående till barn med ångest är det dels viktigt att vara öppen och prata om känslor, så att barnen lättare förstår vad det är de känner.

– Normalisera att inte alltid vara glad Förklara att alla känslor har ett syfte och att de inte behöver döljas, säger expertduon.

Annons

Det är också viktigt att lyssna ordentligt på barnen när de berättar om sin ångest, och tillsammans försöka hitta en lösning på hur barnet skulle kunna må bättre. I stället för att säga ”Oroa dig inte”, testa att säga ”Det låter knepigt – vad kan vi göra?”, förklarar Nicky och Chris.

Inspireras direkt i din inkorg – anmäl dig till Feminas nyhetsbrev

Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten – det är helt gratis!

SE OCKSÅ: Ångestpodden: Här är 3 tips för att hantera ångestBrand logo
SE OCKSÅ: Ångestpodden: Här är 3 tips för att hantera ångest
Annons