Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Tonåringar och tweenies på sociala medier – expertens tips till föräldrar

01 okt, 2019
AvNina Nyström
När och hur får man lägga sig i vad ens barn gör på nätet och på sociala medier? Digitala experten ger sina bästa tips och tankeställare till dig som förälder.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Alla som har en tonåring eller tweenie hemma vet hur svårt det kan vara att navigera mellan deras rätt till ett privatliv och viljan att skydda sina barn genom ha ett öga på vad de egentligen håller på med. Var går gränsen? Vilken rätt har man att lägga sig i sitt barns liv? Jenni Laapotti är expert på sociala medier och arbetar dagligen med att hjälpa människor att hantera och utveckla sitt beteende på sociala medier. Här är några av Jennis bästa tips och tankeställare på ämnet.

När har du rätt att lägga dig i vad ditt barn gör på nätet?

Hur ska man tänka kring att vara vän med sitt barn på sociala medier?

– Först och främst, om ditt barn ifrågasätter att ni ska vara vänner eller varför du kanske har skapat ett nytt konto för att kunna följa barnet – förklara syftet med det. Och håll en låg profil och ge inga pinsamma kommentarer. Lägg dig inte i och ifrågasätt i onödan.

När har man rätt att lägga sig i vad ens barn lägger ut på sociala medier då?

Annons

– Om det finns risk att innehållet kan skada ditt barn bör du lägga dig i. Men det är också beroende av hur gammalt ditt barn är. Hur mycket förstår de om omvärlden och eventuella konsekvenser av sitt agerande? Det finns ju saker de absolut vill lägga ut nu, men som de kan skämmas över när de blir vuxna. Då kan en guidande hand vara till hjälp.

– Men man får heller inte glömma att vi har olika syn på saker och att vi också gjorde misstag när vi var barn. Så generellt tycker jag att de bör ha rätt till ganska mycket frihet. Ha en dialog och försök förstå syftet med deras inlägg och bilder. Lär dem värderingar, men kom inte med pekpinnar, det riskerar att istället skapa en barriär mellan er.

Vad finns det för andra risker med sociala medier som vi vuxna kanske inte ser?

– Det digitala rummet har öppnat upp många positiva möjligheter för våra barn och tonåringar. Det finns en annan tillgänglighet och större chans att hitta nya vänner och likasinnade oavsett var man bor. Men det innebär också andra risker, förutom de som är självklara för en förälder. Exempelvis gör Snapchatkartan det tydligare om man inte är inkluderad i gemenskapen. Så har det alltid varit, men det blir tydligare utåt nu. Det kan vara jobbigt för våra unga.

Annons

Hur ser den digitala sociala trenden ut framöver?

  Det blir mer privat. Överexponeringen av våra liv på sociala medier gör att vi går från öppna forum och profiler till stängda. Vi kommunicerar hellre mer direkt, via stories och meddelanden. En annan stor förändring som tangerar det här är att vi går mer och mer mot nischade grupper, vilket skapar filterbubblor – vi ser inte de som har andra intressen i livet. Det är en viktig insikt att vara medveten om, och kanske påminna sitt barn om.

Bildkälla: TT

Läs mer:

Barn i sociala medier – expertens vett och etikett-tips

Hjärnforskaren – så spelar Snapchat på ungas sårbara punkter

Annons