Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Trevligare familjemiddagar – 7 stämningshöjare som funkar

21 nov, 2018
AvNina Nyström
Gemensamma middagar har många värdefulla fördelar för hela familjens välmående såväl som barnens utveckling. Men det blir inte alltid som man tänker sig. Här är sju tips för en trivsammare stund vid middagsbordet – för alla.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Visst drömmer vi alla om gemytliga och rofyllda måltider ihop med familjen? Och för många familjer är middagen den enda stunden alla är samlade och har tid att prata på riktigt. Därför har den en otroligt viktig roll för gemenskapen och för att kitta samman familjen. Men som med alla andra tillfällen där förväntningarna är stora har middagen en förmåga att urarta och inte alls bli den mysiga stund du drömmer om. En vägrar äta för ”jag älskar inte det där”, en annan sitter djupt försjunken i sin telefon och en tredje missade bussen och kommer inte.

Det finns mycket forskning som intygar hur viktig familjemiddagen är för vårt välbefinnande: Gemensamma måltider ger till exempel hälsosammare matvanor, högre självkänsla, större ordförråd och bättre betyg. Dessutom minskar det depression och ångest. Så det finns all anledning att jobba på stämningen runt bordet.

Så får du middagen att bli lugnare och trevligare

1. Plocka ner förväntningarna

Många gånger har vi vuxna för höga förväntningar på hur en trivsam familjemiddag ser ut. Var realistisk och släpp lite på kontrollen där du kan. Det minskar frustrationen när det inte går enligt plan och trivseln och stämningen runt bordet kommer garanterat att öka.

Annons

Visst är det trevligt med barn som kan sitta fint, äta upp, sitta kvar och sedan plocka undan efter sig. Men är det så realistiskt i alla åldrar? Bestäm dig för vad som är viktigt och oviktigt hemma hos er och håll på det. Släpp resten. (Och bry dig inte om hur andra gör).

Ha inte för hög prestige i vad som måste ätas upp och var inte så petig med hur det ser ut. Det blir roligare så. Det gör inte så mycket att gurkan är jättetjock eller svamparna är skurna i olika stora bitar när din sexåring är superstolt över att ha gjort det.

2. Lär er att prata på rätt sätt

Vissa älskar att prata och kan glatt tjata hål i huvudet på övriga familjen på nolltid. Andra är inte särskilt pratglada (”Nej. Inget särskilt”). Att hitta en bra samtalsnivå är därför inte alltid helt lätt.

Hjälp till att styra familjens samtalsämnen till trevliga saker i den mån du kan. Skippa ämnen som kan leda till dålig stämning och ställ gärna specifika frågor om varandras dag. Även för den mest trögpratade är det en viktig investering i er relation. Du visar att barnets åsikter är viktiga och att du är intresserad av att veta vad hen tycker om, hur hen mår och vad hen tycker är viktigt.

Annons

Glöm inte heller att det är viktigt för barnen att höra övriga familjen prata med varandra på ett respektfullt sätt. Barn observerar de vuxnas sätt att tilltala varandra och fångar lätt upp stämningar och små nyanser.

För en rolig tvist för att få igång oväntade samtalsämnen – varför inte testa konversationskort?

3. Glöm inte detaljerna

Höj stämningen genom musik, mysbelysning och trevlig dukning. Förgyll vardagen på enkla sätt som barnen tycker är roliga – partysugrör kan lyfta en hel måltid. Och glöm inte att göra matstunden till något mer än bara måltiden. Involvera gärna hela familjen i matlagning, dukning och diskning och låt trivseln vara lika viktig här. Barnvänlig musik och glada miner gör det roligare att vara tillsammans även när man städar köket.

4. Lek med maten

Förutom att låta barnen vara med och ge förslag på mat (inte styra helt, men absolut tycka till) kan man till exempel involvera hela familjen genom att tillsammans bestämma tema på helgmiddagen! Mexikanskt, spanskt, franskt, japanskt, danskt tema? Gå all in på dukning, mat, dryck och musik så blir det en både rolig och lärorik stund för hela familjen att samlas kring. 

Annons

5. Tydliga regler för teknik kring middagsbordet

Att man ska stänga av TV:n och lägga bort telefonerna vid middagen känns som en given regel. Inte bara påverkar det hela måltiden på ett självklart sätt, det skickar också ut signaler om att ”du är viktig för mig, jag prioriterar att umgås med dig” till hela familjen, vilket höjer självkänslan och tryggheten hos framförallt barnen. TV-tittande vid matbordet har också kopplats samman med övervikt hos barn.

Men det finns faktiskt också roliga sätt att använda tekniken – exempelvis kan långväga släktingar få sitta med vid bordet via Skype?

Släpp förväntningarna så blir det ofta trevligare stämning vid matbordet.
Släpp förväntningarna så blir det ofta trevligare stämning vid matbordet.

6. Tänk på hur du pratar om mat

Prata inte om dieter och vikt inför barnen: Kritiserar du din kropp för du över värderingarna till barnen och riskerar att även plantera kroppsnojor hos ditt barn.

Annons

Tänk också på hur du benämner maten. Ha inte förutfattade meningar kring vad du tror barnen ska och inte ska äta och ha en neutral hållning kring det du serverar så ökar chansen att barnen är öppna för nya smakupplevelser.

Tjata inte sönder matens egenskaper och variera gärna ditt vokabulär – eller ännu bättre, vinkla det så att barnen tycker det är roligt. Berätta varför morötter är nyttigt (det ger bra mörkerseende så att du kan smyga på storebror) eller hur gröten ger dem kraft att springa fort på förskolan. Är stämningen trevlig i övrigt, leder det ofta till att tuggorna försvinner av bara farten.

7. Var enträgen och visa gott exempel

Ibland kan det kännas som det aldrig kommer hända. Men om du som vuxen visar att mat är gott och att det är mysigt att sitta vid matbordet och prata, kommer barnen så småningom att vilja vara med.

– Barn gillar gemenskap och kärleksfull samvaro med sina föräldrar. När väl deras förmågor hunnit ikapp föräldrarnas förväntningar kommer barnen gärna att delta i härliga mysmiddagar, menar Petra Krantz Lindgren, beteendevetare och författare med fokus på barn.

Annons

När det går åt skogen

Ibland blir det hey baberiba ändå och alla tips fungerar inte för alla familjer. Ta till dig det som passar just er familj. Om schemat är spretigt kvällstid kanske det egentligen är frukosten som passar er familj bättre? Eller att samlas kring en kopp te och kvällsmacka när alla är hemma? Det viktiga är att ta sig tiden att finnas där, se och lyssna på varandra utan distraherande teknik och stress.

Källor: Washington PostHuffington Post, Petra Krantz Lindgren

Läs mer:

Enkla tips på hur du skapar med kvalitetstid med familjen

Roligaste och peppigaste föräldraböckerna i hyllan just nu

10 kändisars ord om hur de uppfostrar sina barn

Annons