Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Varning från forskare: Grilla inte laxen i aluminiumfolie

20 maj, 2018
Brukar du grilla lax i foliepaket? Då kan det vara dags att tänka om. Aluminium från foliet fastnar nämligen i maten och det kan vara dåligt för din hälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kryddstark och syrarik mat som tillagas i höga temperaturer med aluminiumfolie kan vara skadligt för kroppen, enligt den egyptiska forskaren Ghada Bassioni som är kemichef vid Ain Shams University i Kairo. Det beror på att höga halter aluminium släpper från foliet när det hettas upp tillsammans med till exempel citron, tomater eller starka kryddor.

Kroppen är egentligen bra på att utsöndra aluminium vilket betyder att minimal exponering för grundämnet inte är farligt. Världshälsoorganisationen, WHO, har fastslagit att 40 mg för varje kilo kroppsvikt om dagen är ofarligt. Med andra ord kan en person som väger 60 kg få i sig 2400 mg utan att det är hälsovådligt.

Läs även: 9 tips för att sätta guldkant på buffén – tips från Grand Hôtel

Problemet är bara att de allra flesta blir exponerade för mer aluminium än så per dag. Aluminium finns nämligen i majs, gul ost, salt, örter, kryddor, te och det finns dessutom i flera av våra matlagningsredskap, som till exempel stekpannor och kastruller.

Annons

Forskare har försökt ta reda på om överexponeringen kan vara ett hot mot vår hälsa. Bland annat för att höga koncentrationer av aluminium har hittats i hjärnvävnaden hos alzheimers-patienter.  Man har kommit fram till att alzheimers är en modern sjukdom som har utvecklats under samhällets industrialisering, och aluminium kan vara en del av problemet.

Läs även: Kan din deodorant göra dig sjuk?

Men alzheimers är inte den enda hälsorisken med aluminium. Studier har visat att ett högt intag av aluminium kan vara skadligt för vissa patienter med skelettsjukdomar och nedsatt njurfunktion. Dessutom minskar det tillväxttakten på våra hjärnceller.

Här är ett par tips:

  • Kastruller och stekpannor med aluminium har ofta ett skyddslager som gör att aluminium inte lossnar när vi lagar mat. Men det lagret kan nötas bort när du skrubbar redskapen vid diskning. Undvik detta genom att koka vatten i de nya kastrullerna flera gånger tills bottnen blir matt. Det förhindrar materialet från att läcka.
  • Använd inte aluminiumfolie i direktkontakt med mat i ugn eller på grill. Forskning har visat att folie släpper ifrån sig mer aluminium till maten än WHO:s dagliga rekommendationer.

Läs även: 4 anledningar att äta avokado oftare

Källa: I Fucking Love Science

Annons