Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Vetenskapen tar kål på bakismyterna

13 feb, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Blir man mindre bakfull av att dricka öl först och sedan vin eller genom att äta fet mat dagen efter? Vetenskapen har sin åsikt om dessa alkoholångande bakismyter och sågar många av dem vid fotknölarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns nästan lika många bakismyter som det finns flaskor vin i världen och alla har sin egen superkur som man ”veeet fungerar”. Vissa av oss väljer väldigt fet mat dagen efter för att ”suga upp alkoholen” och vissa svär på att det enda sättet är att ta en återställare.

Andra har fokus på själva drickandet och försöker förebygga bakfyllan genom att aldrig dricka brun sprit eller den vitt spridda bakismyten att man mår bättre dagen efter om man dricker öl först och vin sen efter den engelska devisen ”Beer before wine and you’ll feel fine, wine before beer and you’ll feel queer”. Teorin bakom detta är att man liksom värmer upp kroppen genom att dricka mindre alkoholhaltiga drycker, till exempel öl, först för att sedan dricka starkare dryck, till exempel vin.

Samtidigt, på andra sidan Atlanten, hittar man myten ”Beer before liquor, never been sicker; liquor before beer, you’re in the clear”, som ju talar helt emot det.

Annons

Stoppa pressarna! Dricker du mycket blir du bakis

En tysk-engelsk studie ville gå till botten med det här och testade helt sonika om någon av dem fungerade. De delade upp sina försökspersoner i tre grupper, en som drack öl först och sedan vin, en som drack vin först och sedan öl och en grupp som drack antingen bara öl eller bara vin.

De fick dricka rejäla mängder, sammanlagt 1,2 liter öl och fyra stora glas vin.

Dagen efter fick de utvärdera sin bakfylla genom att på en åttagradig skala bedöma hur de mådde. De skulle bedöma törst, trötthet, huvudvärk, yrsel, illamående, magsmärtor, hjärtklappning och tappad aptit.

När denna lilla spritfest i vetenskapens namn var överstökad fick försökspersonerna vila en vecka innan nästa test. Då bytte de, så att de som druckit ölen först nu drack vin först och tvärtom.

Utvärderingen av denna bakfylla genomfördes på samma sätt som veckan före.

Resultatet var att: Nej, du blir inte mindre bakfull om du dricker öl först och sedan vin eller vice versa. Det handlar om hur mycket du dricker.

Annons

Och det lär inte bli bättre när du blir äldre. Enligt läkaren Chris van Tulleken blir kroppen sämre och sämre på att hantera att den behandlas illa när du har passerat 25.

– Det spelar ingen roll om det handlar om en bilkrasch, en allvarlig infektion eller en krogrunda. Kroppen kommer att ta längre tid på sig att återhämta sig, säger han i en intervju med The Telegraph.

Vetenskapen tittar närmare på bakismyter

Men de andra myterna då? Finns det någon sanning i dem? Vi tittade närmare på vad vetenskapen har att säga.

”Man blir mer bakfull av brun sprit”

Stämmer eventuellt.

Det finns visst stöd för att det här stämmer, men inga vetenskapliga studier som bevisar det. Att myten har blivit spridd, framför allt här i vår del av världen, kan bero på att det är vanligare att dricka stora mängder brun sprit som whisky, än det är att dricka lika stora mängder ren vodka. Mörk sprit innehåller också ämnen som eventuellt kan göra dig mer bakis. Men det är framför allt mängden som avgör hur bakis du blir.

Annons

”Om jag äter ett rejält mål mat innan jag börjar dricka blir jag inte lika full”

Stämmer inte.

Problemet är att alkohol tas upp i blodet ändå, även om magen är full med mat. Däremot kan det ta lite längre tid att bli berusad än om du dricker på fastande mage.

”Fet mat suger upp alkoholen dagen efter”

Stämmer inte.

Du har ingen alkohol kvar i magen dagen efter, den har sedan länge absorberats och kommit ut i blodomloppet. Det finns alltså inget att suga upp. Däremot kan kolhydratrik mat få dig att må lite bättre eftersom det ger kroppen energi. Det är alltså kanske inte fettet som gör att du hungrar efter pizza, utan degen.

”Jag dricker en återställare, sen mår jag bättre”

Kan stämma.

Det verkar som att en del av din baksmälla är alkoholabstinens och det skulle i så fall gå att lätta på genom att dricka mer sprit. Men det säger sig ju självt att det är rent vansinne hälsomässigt eftersom det inte får dig att återhämta dig utan bara fortsätta i en ond alkoholcirkel.

Annons

”Jag dricker vätskeersättning när jag kommer hem från krogen”

Stämmer.

Vätska och kolhydrater är bra för en kropp som har fått i sig alkohol. Det här gäller framför allt dig som blir dålig i magen eller kräks när du är bakfull, eftersom det gör dig ännu mer uttorkad.

”Jag piggnar nog till från min bakfylla när jag dricker kaffe”

Stämmer delvis.

Du kommer att känna dig piggare eftersom koffeinet faktiskt har en uppiggande effekt. Men ha inte fullt fokus på kaffet, utan se till att dricka mycket vatten också så att du får i dig rejält med vätska eftersom du förmodligen är uttorkad. Och ät, en bakfull kropp vill ha kolhydrater för att få energi.

”Jag dricker måttligt med alkohol och ser till att dricka varannan vatten. Då mår jag bättre.”

Stämmer!

Du gör alla rätt och kommer att må betydligt bättre dagen efter än de som ropade in en andra shotsbricka.

Foto: TT

Källa: Medical News Today, Harvard Health, Sven Wåhlin, överläkare och författare till Alkohol – en fråga för oss i vården

Annons

 

Läs mer:

Anne Hathaway ska vara nykter i 18 år – för sonens skull

Rebecka Åhlund: ”Jag var en högfungerande alkoholist”

Känner du press att dricka alkohol? Tips för dig som vill avstå

Annons