Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

”Handbok för superhjältar” ökar barnens tro på sig själva

14 jan, 2019
AvNina Nyström
De spännande och rikt illustrerade böckerna Handbok för superhjältar lyfter mobbning och värdegrunder på ett sätt som gör att barnen slukar bok efter bok. Samtidigt öppnar de upp för viktiga samtal i både skolor och på hemmaplan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

60 000 svenska barn är utsatta för mobbning och fyra av tio elever i årskurs F-3 är otrygga någonstans på skolan – trots att vi numera är duktiga på att ta tag i, och prata om mobbning. Dessvärre är det inte alltid skolan ser mobbningen och dessutom har den till stor del bytt arena, från skolgården till sociala medier.

Ett viktigt redskap i kampen mot mobbning är böckerna Handbok för superhjältar. Böckerna handlar om nioåriga Lisa som måste bo hos sin mormor när hennes mamma jobbar i en annan stad. Men i den nya skolan finns ett killgäng som mobbar henne. Så av en slump hittar hon en handbok för superhjältar på biblioteket. Boken lär henne att hantera alla de krafter hon behöver för att förvandlas till superhjälten Röda masken

På kort tid har böckerna om Lisa blivit en gigantisk försäljningssuccé bland barn i låg- och mellanstadieåldern. Böckerna har sålts i 300 000 exemplar och getts ut på 19 språk. På mindre än två år har paret Elias och Agnes Våhlund släppt fyra böcker i serien – och fler ska det bli, just nu pågår arbetet med bok 5-8.

Annons

Det rika bildspråket gör böckerna till en blandning av serie och bok, vilket ökar läslusten för många barn, och de tilltalar framförallt barn som inte tycker om för mycket text. Bilderna är också ett viktigt element för att göra historien både snygg och spännande – och illustrera effekterna av mobbning på ett sätt som gör det lättare för barn att ta till sig.

Uppsalag från Handbok för superhjältar

Självhjälpsbok för barn

Idéen till Handbok för superhjältar grundar sig i att Elias egen dotter Filippa mobbades när hon var liten, vilket såklart gör att han brinner extra mycket för ämnet.

– Böckerna är ett viktigt hjälpmedel i diskussionen om mobbning, men också en sorts självhjälpsbok för barn. Det finns massor av sådana för vuxna, men nästan inga som talar till barn, på barns språk, säger Elias.

Annons

Sensmoral och dilemman går som en röd tråd genom serien, väl kamouflerade av de spännande intrigerna och detaljrika bilderna. Handboken lär Lisa superkrafter, men också att hantera svårigheter och hitta sin inre styrka. Tron på sig själv är Lisas – och bokens – starkaste verktyg.

Uppslag från Handbok för superhjältar

Viktigt redskap för skolorna

Lisa har inte bara blivit en förebild för tusentals barn, böckerna har också hjälpt många lärare att prata om mobbning – ett ämne som annars lätt kan bli antingen torrt eller för personligt. Böckerna uppmuntrar till mycket diskussion och eftertanke bland eleverna. Elias och Agnes tillbringar också mycket tid med att åka runt och besöka skolor och prata om böckerna – och därigenom mobbing.

Annons

– Inget barn ska behöva mobbas. Förr såg man det som en del av skollivet, men idag är kunskaperna större och värdegrund och respekt är en del av läroplanen. Vi vet att mobbning kan påverka barn för resten av livet. Men det är viktigt att fånga upp barn och jobba med ramar i tidig ålder, det är svårare att nå fram när hierarkierna satt sig, poängterar Elias.

Även många föräldrar har hört av sig och tackat för att böckerna öppnat upp för många samtal om hur vi ska vara mot varandra.

– Det stärker barnen, och det är också lättare att slå sig fram i livet om du är duktig på att uttrycka dig, menar Elias.

”Vi behöver sluta svartmåla de som mobbar”

Elias och Agnes använder inte bara Lisa som ett alias för att få barn att förstå mobbningens komplexitet. Även de tre killarna som mobbar Lisa får fler nyanser under seriens gång.

– Vi behöver sluta svartmåla dem som mobbar. De är också barn som vill bli sedda, de vet bara inte hur de ska ge uttryck för det. Genom att göra dem mer tredimensionella är det lättare att hitta en väg in för att kunna nå dem. Det går att hitta elakhet och svaghet hos vem som helst. Ofta går det dessutom i vågor, många barn upplever båda sidor, de både mobbar och blir mobbade under uppväxten. Många som mobbar tänker inte på hur jobbigt det är för den andra, ”vi skrattade ju bara”.  

Annons

Jag tycker det är viktigt att inte bara säga ifrån, utan också förklara för barnet att man kan vara duktig och tuff och har ett värde utan att trycka ner andra. Och glöm inte att analysera dig själv – förmågan att bemöta andra människor med respekt är i många fall en spegling av hemmet.

Hur ska man göra om man upptäcker att ens eget barn mobbas – eller mobbar?

– Om du ser signaler på att ditt barn inte mår bra, är första steget att prata med barnet. Förstå att det inte är barnets fel att hon eller han är mobbad. Sedan bör man prata med skolan, både lärare och kurator. Detta tror jag personligen är viktigt att göra. Även om barnet själv inte tror att det kommer hjälpa. Mår man dåligt är det också viktigt att hitta andra sammanhang man mår bra i, andra vänner och aktiviteter man är bra på, poängterar Elias. 

Den fjärde boken i serien släpptes i december 2018 och under 2019 släpps den femte boken, i vilken historien tar en ny vändning, då Lisa blivit ledare för ett eget gäng med superhjältar som tar sig an nya uppdrag.

Handbok för superhjältar finns att köpaANNONS exempelvis här (eller att låna på biblioteket)

Agnes och Elias Våhlund
Agnes och Elias Våhlund | Fotograf: Kajsa Göransson

Fakta: Friends

Läs också:

Instagram ska stoppa hatkommentarer med ny funktion

Så stor är risken att din tonåring kränks på nätet

Annons