Hanna Hellquists starka ord om hälsobeslutet: "Hatar det sättet"

09 dec, 2019
AvMikaela Alex
hanna hellquist lyckolandet
Det finns mycket fördomar och okunskap kring antidepressiva mediciner och psykofarmaka. Hanna Hellquist berättar i "Landet Lyckopiller" om livet före och efter medicinerna – och varför hon hatar renhetstänket många har idag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

En miljon svenskar tar antidepressiva mediciner idag, det vill säga var tionde person – en siffra som har fördubblats bara under 2000-talet. Men fördelningen är inte jämn i landet.

Minst antideppmediciner skrivs ut i Kiruna, och mest i Värmland. Rikssnittet ligger alltså på 10 procent, men i Stockholm är snittet 9 procent, och i Värmland 12. Det är heller inte jämt fördelat mellan könen, kvinnor ser ut att vara överrepresenterade i statistiken.

Någon som kan både Värmland och psykisk ohälsa är programledaren och författaren Hanna Hellquist. Hon har tidigare pratat om sina problem med alkohol och vägen till att bli nykter. I ”Sommar i P1” berättade hon 2009 även om sina depressioner och sitt självmordsförsök. I avsnitt 2 av ”Landet lyckopiller” i SVT, med Nour el Refai i spetsen, pratar hon om hur hon upplevt inställningen till användandet av psykofarmaka – något hon själv använt sedan 20 års ålder, men också försökt sluta med.

Annons

– Jag var hos en läkare som sa att ”det är väl onödigt att bli beroende av de här, du verkar ju må bra och allt funkar”. Javisst sa jag! Men det hände direkt – en känsla av besvikelse som kom över mig och som var helt förlamande. Jag kunde inte ta mig ut det, blev bara sittande.

Slipper humörsvängningarna

Det blev vändningen för Hanna.

– Då tänkte jag ”Hur farligt kan det vara”? Om jag har ett problem, och så finns det ett piller mot just det problemet, varför ska jag inte äta det då? Varför ska jag göra det svårare för mig bara för att vara ”ren”?

Hon anser att det finns ett alltför stort ”renhetstänk” bland folk idag, ett ideal om att man ska klara sig för egen maskin.

– Jag HATAR det sättet att se på människor, att det finns vissa som är ”rena”, säger hon i programmet.

Hanna berättar också att hon hade problem med humörsvängningar innan medicinerna, att hennes humörkurva blivit jämnare och att hon idag mår väldigt mycket bättre än tidigare. Även om topparna kanske var högre förr så är det värt att vara utan för att slippa dalarna – så medicinerna är delvis i förebyggande syfte.

Annons

– När det kommer situationer som gör mig låg så har jag andra sätt att handskas med dem nu. Jag faller inte ner i de här djupa dalarna som jag sen inte kan ta mig upp ur.

Hon känner att hennes känslor äntligen har blivit logiska, men vill förtydliga att det är skillnad på att vara ledsen och att vara deprimerad. 

Se mer om Hannas berättelse i andra avsnittet av Landet Lyckopiller som finns att se på SVT Play.

Foto: SVT

 

Läs mer:

Hanna Hellquist om alkoholismen: ”En skam”

Hanna Hellquist: ”Alla bantar, men ingen får säga att man vill bli smal”

Annons