Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Här är dina rättigheter inför, vid och efter en förlossning

07 jan, 2018
AvNanna von Knorring
Vet du vad du kan kräva och vilka rättigheter du har i samband med din förlossning? Här är det du bör ha koll på inför förlossningen och som nybliven mamma.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Inför en förlossning är förväntningarna höga och nervositeten stor. Mitt i all oro kring förlossningen kan det vara skönt att ha koll på exakt vilka rättigheter man har, både innan, under och speciellt efter förlossningen när man har ont om koncentration för mer komplicerade saker utanför bebisbubblan.

Läs även Tecken på förlossning – så vet du om det är dags

När du har koll på dina rättigheter ökar även dina chanser för att få rätt vård så fort som möjligt. Med hjälp av barnmorskan Maj Rydström som jobbar vid Södersjukhuset i Stockholm listar vi här dina rättigheter inför, vid och efter din förlossning samt flera av barnmorskans bästa tips inför förlossningen.

Inför förlossningen

Förlossningsbrevet

Inför förlossningen får alla mammor möjligheten att skriva ett förlossningsbrev. I brevet kan du berätta om dig själv och dina önskemål kring förlossningen, men du kan inte ställa krav på medicinska behandlingar. Det du däremot kan göra är att uttrycka vad du inte vill, vilket följs så länge det inte finns medicinska skäl mot det. Du kan även berätta om din partner som är med dig, om du vill amma, om du gått en profylaxkurs och vilken du i så fall gått så att barnmorskorna kan anpassa sig efter dig så långt det går.

Annons

Barnmorskorna vill läsa breven, men det finns tillfällen då de inte hinner det. Då kan det vara bra att låta partnern eller en vän som är med i förlossningsrummet sammanfatta brevet för barnmorskan.

– Jag rekommenderar alla att skriva ett förlossningsbrev, det är bra att tänka över hur man vill ha sin förlossning. Du träffar barnmorskor som du aldrig träffat tidigare, då är det bra med ett brev så de lär känna dig, dina tankar och rädslor, säger Maj Rydström.

Att få plats på BB

Om det BB du valt är fullsatt när det är dags för dig att föda kommer du att bli hänvisad till en annan närliggande förlossningsklinik. Du har ingen rätt att föda på förlossningskliniken du valt, men du behöver inte själv ringa till de andra klinikerna, det tar kliniken du valt hand om.

– Vi hör av oss och dirigerar föräldrarna. Vi har kontakt med alla andra kliniker och läget på klinikerna kan ändras snabbt. Man gör allt man kan för att få loss förlossningsrummen så fort det går, säger Maj Rydström och fortsätter:

Annons

– Vi har en stor brist och press på förlossningsplatser. Man kan inte räkna med att få föda där man vill och det gäller tyvärr inte bara sommaren utan hela året.

Vid förlossningen

I förlossningssalen

Den typiska bilden som porträtteras i filmer är att kvinnor föder i gynställning, men för de flesta kan ställningen kännas obekväm. Det beror på att bäckenbotten minskar i ställningen och kvinnan tvingas föda i en uppförsbacke. Det är även större risk för stora bristningar i ställningen.

– Föd i den ställning som känns bäst dig, inte den du tror att du förväntas föda i. Min erfarenhet är att kvinnor som själva får välja ställning föredrar en upprätt ställning som knästående, fyrfota eller att ligga på sidan. Det är inte så konstigt eftersom dessa ställningar vidgar bäckenet och gör det lättare att föda barnet, säger Maj Rydström och fortsätter:

– Vill man stå på ett visst sätt så har man rätt till det så länge det ser bra ut för barnet. Man har även rätt att ta emot barnet om man vill det. Det är din kropp och du får bestämma så länge allt det medicinska ser bra ut.

Annons

I enlighet med patientlagen kan du även vägra en behandling i förlossningsrummet. Du ska även alltid få information varför någon behandling eller undersökning görs samt vilka eventuella biverkningar som finns. Du har däremot inte rätt att kräva en behandling, exempelvis ett planerat kejsarsnitt eller användningen av sugklocka.

– Lita på din kropp, den kan det här och det kan bebisen också. Det är psyket som inte hänger med. Prata med din barnmorska och fråga alla frågor du vill fråga, inga frågor är dumma!

Vårdtid

Ett ämne som ständigt är aktuellt är vårdtiden och bland mammor går åsikterna isär. Vissa vill hem så fort som möjligt, medan andra föredrar att stanna längre för att få hjälp och stöd som nybliven förälder.

– I Sverige har vi väldigt korta vårdtider och vi försöker skicka hem alla som är friska så fort som möjligt, säger Maj Rydström och fortsätter:

– Är man medicinskt frisk men mår dåligt eller känner sig otrygg hemma så kommer vi anpassa vården efter individen, men det medicinska kommer alltid gå först.

Annons

Ingen kan heller tvingas att stanna på sjukhuset. Rekommendationen ligger dock på sex timmar för att barnets hälsa ska kunna kontrolleras ordentligt.

Bristningar vid förlossningen

För många kvinnor kan förlossningsskador kännas svårt att diskutera, men för att få rätt vård gäller det att ha koll på vad som är normalt och vad som inte är det, samt vilka rättigheter man har.

– Barnmorskan kommer att göra allt i sin makt för att man inte ska brista, säger Maj Rydström och fortsätter:

– Det är viktigt med kommunikation mellan den födande och barnmorskan. Det ska gå så långsamt som möjligt. Man behöver inte trycka på, våga lita på din kropp.

Alla nyförlösta kvinnor undersöks efter en vaginal förlossning. Barnmorskor syr mindre bristningar, medan större opereras av läkare.

– Även om det skulle se bra ut utanpå så måste man undersöka inuti för att se att det inte spruckit, vilket det kan göra långt inne i slidan. Alla kvinnor har rätt till en grundlig vaginal och rektalundersökning.

Annons

Tidigare togs en nationell rekommendation fram som rådde alla barnmorskor att bedöva innan de gör undersökningen av nyförlösta. Vid undersökningen ska mammor även få veta hur mycket de spruckit.

– Man har rätt att veta exakt hur man spruckit där och då och det ska även stå i journalen eftersom mamman kan ha svårt att förstå allt precis efter att hon fött ett barn. Man har även rätt att gå igenom det efter förlossningen på mödravården och om man undrar över något så kan man ringa förlossningen och barnmorskan som sydde en.

Efter förlossningen

Bristningar efter förlossningen

Alla kvinnor har rätt till uppföljning kring förlossningsskador. Om du upplever problem kan din barnmorska remittera dig till specialister på bäckenbottencentrum eller till en gynekolog.

– Man får inte ge upp. Har man problem får man inte acceptera det. Jag vet att folk stöter på vårdpersonal som inte ger det bemötande man förtjänar, men alla har rätt att bli återställda.

Annons

Slidans muskler påverkas av en vaginal födsel och därför är lite inkontinens vanligt, påpekar Maj Rydström. Men har man inte spruckit mycket, läkt och blivit korrekt sydd hjälper knipövningar mot problemet.

– Problemet är att många inte vet hur man ska knipa. När man går till mödravården på återkontroll efter 12 veckor ska man be om en vaginal undersökning och be dem kontrollera att man kan knipa. Vissa krystar när de tror de kniper och då belastar man istället, säger hon och fortsätter:

– Vid en stor bristning som inte är korrekt sydd kan man inte knipa eftersom musklerna inte går ihop. Vissa kan därför uppleva det som ett hån när man pratar om knipövningar, men då har man rätt till en ny operation.

Amning

För många kvinnor ställer amningen till problem mitt i bebisbubblan och därför poängterar barnmorskan att det är viktigt att förbereda sig inför det, precis som inför förlossningen.

– Förbered dig om du vill amma. Läs på. Förlossningen varar några timmar och är en extremt stor livsomvälvande händelse men sen kommer amningen, om man vill, och många blir förvånade. Gå en amningskurs och sök hjälp om du har problem, ideella Amningshjälpen är makalöst bra.

Annons

Ärr från kejsarsnitt

En del kvinnor kan känna att deras ärr efter ett kejsarsnitt inte ser ut som de hoppats, men man har endast rätt till en ny operation om det finns en medicinsk orsak. En medicinsk orsak innebär exempelvis att ärret läker dåligt, gör ont eller stramar.

– Mitt tips är att man ska tejpa ärret i minst sex månader efter snittet. Plastikkirurger brukar ge samma rekommendation till patienter med bröstcancer som vill ha snygga ärr, säger Maj Rydström.

Diastasis recti

Diastasis recti är en graviditetsskada som innebär att magmusklerna inte går ihop efter graviditeten, vilket kan leda till bland annat ryggvärk, mag- och tarmproblem. För vissa kan träning hjälpa, men vid en stor delning kan en operation krävas för att återställa musklerna.

– Alla landsting betalar inte operationerna och det kan vara svårt att få en om man inte har en riktigt stor delning. Många kvinnor väljer därför att gå till plastikkirurger privat, berättar Maj Rydström.

Annons

Kom ihåg: Stå på dig! Graviditet och barnafödsel är något naturligt, du ska inte behöva lida av det efteråt.

Läs även 4 saker som händer efter en förlossning – som du önskar att du vetat om

Foto: Shutterstock

Annons