Trendar: Nostalgi Julen Gratis färganalys Vintips Spahotell att besöka Livsberättelser Kriminalserier Helikopterrånet - så ser de ut i verkligheten Nobelfesten

Allt du behöver veta om The last Czars – Netflix nya kungliga serie om ryska tsarfamiljen

05 jul, 2019
AvIda Gustafsson
Längtar du också efter den tredje säsongen av The Crown? Då kanske den nya miniserien The last Czars på Netflix om den ryska tsarfamiljen kan stilla din hunger efter verklighetsbaserade kungligheter. Här är allt du behöver veta om den nya serien!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Netflixserien The Last Czars består av sex avsnitt och hade premiär på streamingtjänsten den 3 juli. Serien är upplagd som en dramadokumentär, varje avsnitt blandar dokumentära inslag med dramatiserade sekvenser.

Skådespelerskan Susanna Herberg, som spelar kejsarinnan Alexandra i The last Czars, förklarar i en intervju med brittiska Harpers Bazaar hur det funkar:

– I The Crown önskar du ibland att du visste lite mer om kontexten bakom scenerna, och jag hoppas att detta kan fylla det hålet. Serien drivs framåt av dramatiseringen med historikerna som dyker upp och förklarar helt fantastiska detaljer. De dramatiserade scenerna handlar om mänsklig kamp och konflikter. Vilket verkligen inte är något som gjorts i någon rekonstruktion som man sett tidigare, säger hon.

I The Last Czars följer vi tsar Nikolaj och hans hustru Alexandra och deras familj under det tidiga 1900-talet fram tills att den ryska tsardynastin får ett abrupt slut när tsaren avsätts 1917 och avrättas 1918.

Annons

Den sista ryska tsarfamiljens öde har fascinerat genom åren och flera böcker har skrivits om dem, men de har också varit föremål för filmatiseringar, den mest kända är kanske den animerade filmen Anastasia som kom 1997. Förra året lanserade Amazon Prime serien The Romanoffs.

Men vilka var då familjen Romanov som vi får se i The Last Czars?

Tsarfamiljen Romanov, Tsar Nikolaj och kejsarinnan Alexandra med sina barn Olga, Tatiana, Maria, Anastasia och Aleksej.

Tsar Nikolaj II och kejsarinnan Alexandra

Den ryska tsarfamiljen Romanov härskade i Ryssland i 304 år mellan 1613 och 1917. Den första tsaren var Michail Romanov. Hans ättling, och sedermera den siste tsaren, Nikolaj II tillträdde som 26-åring tronen 1894 då hans far tsar Alexander III dog. Senare samma år gifte han sig med sin kärlek prinsessan Alexandra Hesse, dotterdotter till brittiska drottning Victoria. Nikolaj och Alexandras äktenskap beskrivs som mycket passionerat och kärleksfullt.

Annons

– Jag läste deras brev till varandra och de var ganska oanständiga. De hade verkligen en passionerad relation och de delade sovrum vilket inte var vanligt på den tiden, säger Susanna Herbert till Harpers Bazaar.

Men Nikolaj var dåligt förberedd för sin roll som tsar, han hade dåliga kunskaper om regeringsarbete och han beskrivs som en svag ledare. Och det var inte direkt en fördel att hans hustru Alexandra var en impopulär kejsarinna, både av allmänheten och av hovet på grund av att hon inte gillade den ryska kulturen. Att hon dessutom fram till 1904 endast fött döttrar, Olga, Tatjana, Maria och Anastasia, ökade inte direkt på hennes popularitet.

Kolorerat fotografi på, numera mytomspunne, Grigorij Rasputin.

Grigorij Rasputin

Men när sonen Aleksej så äntligen föddes 1904 fullföljde hon så äntligen sin plikt genom att ge landet en tronarvinge. Men lyckan var kort, det visade sig att sonen led av en sorts blödarsjuka, som han ärvt på Alexandras sida. När dåtidens läkare inte kunde bota honom blev Alexandra desperat och tog hjälp av helbrägdagöraren (och ökände!) Grigorij Rasputin som sade sig kunna bota sonen med böner och hypnos.

Annons

Eftersom Rasputin faktiskt lyckades få Aleksej att må bättre litade hon på honom och lät honom snart få ta del av alla tsarfamiljens angelägenheter, något som senare skulle få ödesdigra konsekvenser.

När det för allmänheten blev känt att Aleksej led av blödarsjuka och att det berodde på Alexandras gener blev hon förstås ännu mer impopulär bland folket.

Alexandra beskrivs som en arrogant person som enbart tog sig tid att representera landet när hon verkligen var tvungen. Men de som kände henne beskriver henne snarare som en blyg person som ogillade stora tillställningar. Hon levde isolerat med sin närmsta familj, det var känt att hon hade en spänd relation med sin svärmor, änkekejsarinnan Maria som var en populär och uppskattad kejsarinna.

Nikolaj å sin sida hade inte heller några större framgångar, han trodde på fred men lyckades inte avstyra det rysk-japanska kriget. Och när Ryssland ingick i den så kallade trippelententen 1907-1908 med Frankrike och Storbritannien ledde det på sikt att Ryssland utgjorde en av de stridande parterna i första världskriget.

Annons

När Nikolaj rest till fronten under första världskriget, utnämndes Alexandra som ställföreträdande regent för Sankt Petersburg. Alexandra som hade minimal erfarenhet av regeringsarbete fick en instabil regering som präglades av ständiga ministerbyten. Många beskyllde Grigorij Rasputin för att ha för stort inflytande över tsarfamiljen, något som varken regeringen eller allmänheten var särskilt nöjda med. Rasputin hade rykte om sig om att vara försupen och han levde ett sexuellt utsvävande liv, något som inte direkt gynnade tsarfamiljen.

Rasputins kopplingar till familjen Romanov orsakade så mycket missnöje att han till slut mördades i december 1916.

Grigorij Rasputin omringad av kejsarinnan Alexandra, hennes fyra barn samt barnens guvernant Maria Visnijakova.

Avrättades av bolsjeviker

Under 1910-talet var tsar Nikolaj och kejsarinnan påtagligt impopulära i Ryssland. Tsarens svaga ledarskap, hans arrogans och upprepade misslyckanden med ryska armén i krig hade lett till att hans regering misstrodde honom. När första världskriget bröt ut och en miljon ryska män, tåg och förnödenheter skickades till fronten var landet under stor press. Och spänningarna mellan tsarfamiljen och det ryska folket blev till slut för stora och 1917 förlorade tsaren makten, han abdikerade den 15 mars 1917.

Annons

En provisorisk regering tog omedelbart makten. För familjen Romanov följde nu en svår tid, de fördes till Sibirien för att leva isolerat från omvärlden. När bolsjevikerna, som leddes av Vladimir Lenin, tog makten ett par månader senare fördes familjen Romanov till ett hus Jekaterinburg vid Uralbergen. När inbördeskriget mellan den röda bolsjevikiska armén och den vita anti-revolutionära armén nådde Jekaterinburg beslutade bolsjevikerna att avrätta tsarfamiljen för att undvika att den vita armén skulle befria dem.

En tidig morgon den 17 juli 1918 sköts den sista ryska tsarfamiljen ihjäl, deras kroppar dumpades i omärkta gravar i Uralbergen.

Över 70 år senare, 1991, hittades kvarlevorna av Nikolaj, Alexandra, Olga, Tatiana och Anastasia. Efter att de identifierats via DNA-tester beslutade dåvarande presidenten Boris Jeltsin att familjens kvarlevor skulle föras familjegraven i kryptan i Sankt Petersburg. 2007 hittade man kvarlevorna av vad som tros vara Maria och Aleksej, men eftersom deras identiteter fortfarande inte har fastställts förvaras deras kvarlevor i ett ryskt statsarkiv.

Annons

Läs även:

Här är allt vi vet inför the Crowns tredje säsong – då sänds den

Hon kommer att spela prinsessan Diana i The Crown

Annons