Allt om TV4:s nya dokumentärserie Drottningarna
Ni har väl inte missat att Tv4:s Drottningarna har premiär i veckan? I serien får vi följa svensk historia ur de svenska drottningarnas perspektiv. Med skådespelaren Sofia Helin i spetsen reser vi bakåt i tiden och följer livet för några av Sveriges mest fascinerande drottningar, kvinnor som ofta hamnat i skuggan av mäktiga män.
Sofia Helin leder oss genom historien
Skådespelaren Sofia Helin har vi sett i flera svenska filmer och internationellt, men mest känd är hon troligen för Arn-filmerna och SVT-serien Bron. Nu får vi se henne möta och trassla ut livsöden av bland andra Drottning Kristina, Hedvig Eleonora och Karin Månsdotter.
– Det är spännande och utmanande, och det viktigaste är att komma ihåg perspektivet, att det är ur hennes perspektiv hela tiden. Där har researcherna och manusförfattarna fått arbeta hårt eftersom historien vanligtvis är skriven av män, och för män, säger Sofia Helin i P4 Extra.
Sofia Helin får frågan om hur arbetsprocessen för programmet sett ut för hennes del:
– Jag har försökt tänka mig in i de är drottningarnas situation, precis som jag gör när jag skildrar andra roller, och jag försöker lyssna på karaktärens röst.
”Ens existensberättigande är att sära på benen…”
En sak som slagit Sofia Helin under arbetets gång med drottningarna var att livet inte var en dans på rosor för dessa kvinnor, trots juveler, klänningar och silver.
– När är man ledig om hela ens äktenskap är ens jobb? Jag menar om ens hela existensberättigande är att sära på benen och pressa fram en kronprins, när är man ledig då, frågar sig Sofia Helin i radiointervjun.
Drottningarna baseras på verkliga händelser ur den svenska historien från 1500-talet fram till 1930-talet, och rekonstruktionerna utspelas på slott och herrgårdar runt om i Sverige, däribland Stockholms slott, Rosersbergs slott och Gripsholms slott.
LÄS MER:
Därför ställs Nour El Refais pjäs Störst av allt in – läggs ned helt
Josefin Dahlberg och Josef Fares har blivit föräldrar
Katarina Wennstams nya podcast Wennstams vrede – det handlar den om