Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Catching Fire

20 nov, 2013
AvCaroline Löfgren
Romansviten ”Hungerspelen” har blivit ett bästsäljande fenomen världen över, och filmen efter den första boken, ”Hunger Games”, spelade in bortåt 700 miljoner dollar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Hunger Games.

För den som missat vad ”Hungerspelen” handlar om, en snabb rekapitulering: i en futuristisk värld, styrd av en brutal diktator, tvingas varje år två ungdomar från vart och ett av landets tolv distrikt att utkämpa en strid till döden. Endast en ska överleva, och distriktet som han eller hon kommer ifrån får då mat och ett drägligt leverne.

I film nummer ett är det Katniss och hennes vän Peeta som tillsammans lyckas komma levande ut striden. Nu har Katniss för många blivit en symbol för uppror, och president Snow fruktar hennes inflytande. Hon måste dö, och en ny omgång av hungerspelen arrangeras, nu med tidigare vinnare som deltagare. För Snow är det viktiga att Katniss inte ska komma levande därifrån, samtidigt som upproret börjar sprida sig från distrikt till distrikt.

Catching Fire

Catching Fire” är nästan två och en halv timme lång, men det fungerar ändå. En och en halv timme ägnas åt uppbyggnad, den återstående timmen till striden mellan de 24 tävlande. Det är stundtals rätt brutalt, och om den här filmen fått 11-årsgräns kan man ju undra över vad som ska med ”Mockingjay”, eftersom den boken i princip är en krigsroman där upproret steg för steg närmar sig Snow och hans huvudstad. 15-årsgräns?

Hunger Games

Det bästa med de här filmerna är Jennifer Lawrence som Katniss. Denna unga aktris blir bara bättre och bättre, och den Oscar hon vann för ”Silver Linings Playbook” i våras lär inte bli ensam på hyllan hemma hos henne. Den här tjejen kommer att bli en av vår tids största aktriser. Och hon ger Katniss dimensioner som många äldre och mer erfarna aktriser inte skulle kunna hitta till – Lawrence är lysande, även när hon spelar mot ärrade proffs som Woody Harrelson, Donald Sutherland och Phillip Seymour Hoffman.

Annons

Det finns en sympatisk upprorsanda i ”Hunger Games”-berättelserna, enligt den gamla devisen ”det är rätt att göra uppror”. Men det finns också en del att diskutera kring detta, vilket sker i ”Mockingjay”, när Katniss börjar känna att även upprorsledarna exploaterar henne.

Liksom böckerna är den primära målgruppen äldre tonåringar, men låt inte det avskräcka. Jag tyckte om böckerna, och jag ser med glädje filmerna.

Förresten, ”Mockingjay” kommer att bli två filmer, enligt recept från ”Twilight” och ”Harry Potter”. Här finns några extra kronor att tjäna…

Betyg: Catching Fire ♥♥♥.

(Fotot © Impuls Pictures AG)

Annons