Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Filmhöjdare med Gunnar Rehlin

16 okt, 2013
AvCaroline Löfgren
För att underlätta för er i filmdjungeln har Feminas Gunnar Rehlin listat 3 filmer du ej bör missa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Gunnar Rehlin filmhöjdare
Nawals hemlighet

För ett par år sedan kom en film som hette ”Nawals hemlighet”. Den var regisserad av kanadensaren Denis Villeneuve och träffade mig som en spark i solar plexus.

Annons

Det var en perfekt berättad film om hur ett par tvillingar fick instruktioner från sin avlidna mor om att söka upp den far de aldrig träffat och den bror de inte visste om.

Sökandet ledde till avslöjanden som fick oss i publiken att kippa efter andan – och filmen fick en mycket rättvis Oscarnominering i kategorin bästa utländska film.

Prisoners

Har du inte sett ”Nawals hemlighet”, gör det, den finns på DVD. Och du ska också gå och se Villeneuves engelskspråkiga debut, thrillern ”Prisoners” (Nordisk Film), som får Sverigepremiär nu i november.

Annons

Den är nästan två och en halv timme lång, men du sitter på helspänn filmen igenom, fram till allra sista scenen.

Hugh Jackman och Terence Howard är familjefäder i en liten amerikansk stad. Under en Thanksgiving-fest försvinner deras två små döttrar spårlöst efter en promenad ute på gatan.

Misstankarna faller på en förståndshandikappad ung man, som tidigare på dagen suttit i sin husbil ute på gatan. Han arresteras men släpps i brist på bevis.

Men Jackmans pappa är övertygad om att det är den skyldige. Han kidnappar honom, gömmer honom i ett öde hus och börjar tortera honom för att få fram sanningen. Mer ska inte sägas, vad som följer är ett oerhört spännande och ovisst drama, där Jackman gör sin absolut starkaste rollprestation hittills.

Jag blir inte förvånad om han blir Oscarnominerad för detta, och filmen är som helhet något av det starkaste jag sett i år. Jag ger den med glädje fem stycken Femina-hjärtan.

Annons
Captain Phillips

En av Jackmans främsta konkurrenter är Tom Hanks, som spelar titelrollen i Paul Greengrass film ”Captain Phillips” (UIP).

Det är en verklighetsbaserad film om ett amerikanskt lastfartyg som i farvattnen utanför Somalia kapas av fyra unga pirater, och om det spel som sedan äger rum mellan Phillips och ledaren för piraterna.

Hanks är lysande, inte minst under filmens slutscener, och Greengrass har som vanligt gjort en nervig, intensiv och spännande film, till största delen inspelad på plats ute på havet (fast Medelhavet fick vara stand in för farvattnen utanför Somalia). Fyra Femina-hjärtan.

Annons