Trendar: Nostalgi Gratis färganalys Titta in i Margareta Hallins badrumsskåp Vintips till höstmiddagen Härliga spahotell att besöka Intervju med Matilda Boza från TV4 Livsberättelser Så bär programledarna säsongens trendfärg Feminas historia

Filmhörnan med Gunnar Rehlin

25 mar, 2013
AvCaroline Löfgren
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Först ut är den amerikanska ”The Place Beyond the Pines”, regisserad av Derek Cianfrance. Det var han som härom året kom med den utmärkta men kolsvarta äktenskapsskildringen ”Blue Valentine” med Ryan Gosling och Michelle Williams.

Gosling spelar den manliga huvudrollen även i ”The Place…”. Han spelar en kringresande motorcyklist som uppträder på tivolin. I en liten stad möter han en kvinna han hade ett kort förhållande med året innan. Hon har sedan dess fött hans barn och bor nu med en annan man. Gosling bestämmer sig för att stanna i staden och börjar råna banker för att få pengar. Han konfronteras med en polis, som spelas av Bradley Cooper, och det mötet ger konsekvenser som kommer att påverka även kommande generationer. Vad som sedan händer? Ju mindre det sägs om det här, desto bättre.

Annons

”The Place Beyond the Pines” – symbolik för den där fiktiva platsen vi alla längtar till för att kunna fly från vardagens bekymmer – är ett mörkt drama inte minst om far-son-relationer och om hur, som Russell Crowe sa i ”Gladiator”, ”what we do today will echo in eternity”. Filmen är lång, nästan två och en halv timme, men den håller för det. Den är som sagt mörk, men det finns ändå ett hopp i den, slutet säger att allt inte måste gå åt helvete, det finns ett utrymme för försoning. Betyg: The Place Beyond the Pines: 4.

Den franska filmen ”Guds hästar” är också en mörk berättelse. Den utspelas i ett flyktingläger utanför Casablanca och är historien om hur två bröder blir självmordsbombare. Filmad på plats i ett flyktingläger är det en film där realismen står som spön i backen och där det är lätt att förstå hur människor som växer upp i denna miljö lätt blir offer för fundamentalister som lätt kan locka dem in på farliga och destruktiva vägar. Med mestadels amatörer i huvudrollerna är det en välgjord och mycket sevärd film. Betyg: Guds hästar. 4.

För den som söker någonting lättare kan Agnes Jaouis film ”Förtrollad av Paris” rekommenderas. Det är en fjäderlätt komedi om ett antal personer med problem kring allt från kärleken till döden. Unga Laura väntar på att den vite riddaren ska komma och svepa henne in i en livslång romans, en äldre man går och väntar på döden eftersom en spådam sagt vilken dag han ska dö. Osv. Det är lite grann som en fransk Woody Allen-film, och det är ju inte så illa. Betyg: Förtrollad av Paris: 3.

Distributörer: Pines…: Scanbox, Guds hästar: Folkets Bio, Förtrollad..: Non Stop.

Annons