Så blev Vivienne Westwood punkdrottningen
En rebell känd för ett provocerande uttryck i såväl mode som mun.
Vivienne Westwood har gått bort 81 år gammal och Femina tar en titt i backspegeln: Så fick den brittiska designern oss att sätta kaffet i halsen under 50 år.
Vivienne Isabel Westwood föddes 1941 i Tintwistle, Derbyshire.
Ett av hennes tidiga karriärdrag var att hoppa av konststudierna vid Harrow Art School eftersom hon som arbetarklasstjej inte kände sig hemma i miljön.
Istället blev hon lärare och började vid sidan av jobbet att skapa kläder och smycken.
Vivienne hade hunnit vara gift en gång (i egensydd brudklänning) och hade en son på två år när hon 24 år gammal inledde en relation med Malcolm McLaren, manager till punkbandet Sex Pistols.
1971 slog de tillsammans upp dörrarna till numera legendariska klädbutiken Let it Rock på 430 Kings road i London där estetiken av skotskrutigt militärtyg och bondage-dräkter fick sjuttiotalets konservativa England att slå sig för pannan av fasa.
Paret åtalades för ”uppvigling” efter att ha designat och sålt t-shirtar med pornografiskt innehåll och Vivienne Westwood blev husskräddare åt Sex Pistols.
Bland annat gjorde hon en uppmärksammad tröja åt frontmannen Johnny Rotten med prefabricerade hål och svettfläckar och ett hakkors på bröstet som garanterat skulle göra folk upprörda.
Det lyckades hon med.
Westwood uppmuntrade uppkäftigheten
80-talet präglades av en anda av do it yourself och att det är ok att inte vara perfekt.
Vivienne Westwood var trött på modeindustrins fixering vid anorektiska flickkroppar och gjorde uppror mot idealet med trådsmala modeller och den traditionella bilden av kvinnlig skönhet som sedan 20-talet gått ut på att ett kvinna ska stå bredvid och behaga.
I Viviennes värld kunde de kvinnliga punkrebellerna vara både fula, uppkäftiga - och fylliga.
I kollektionen Vive la Cocotte skapade hon kollektioner som istället för att dra in och gömma, lyfte fram bröst och rumpa.
I en banbrytande video av McLaren rappade kvinnorna i stora bysthållare från 50-talet väl synliga utanpå kläderna - något som blev haussat värre ett par år senare när Madonna kopierade looken i filmen Susan var är du?
Utställning i Stockholm med 350 objekt
"Bär en handduk i stället för en kappa, det är väldigt chict. Eller makens boxershorts med ett bälte, eller något från din mormor. Allt handlar om att göra det själv, i stunden” - som ett av de Westwood-citat löd som förra året sågs uppförstorade på Millesgården i Stockholm. Utställningen om Vivienne Westwood bestod av cirka 350 objekt designade av den ikoniska modeskaparen från 1970 och fram till 2010-talet.
Merparten kom från en privata engelsk samlare vid namn Lee Price och i samlingen fanns ett par snarlika skor som den gången.
1993 formgav Vivienne Westwood ett par 25 centimeter höga platåskor som visade sig vara livsfarliga att gå i och som vållade skandal när supermodellen Naomi Campbell trillade iförd dem mitt under en catwalk i Paris.
Campbell drattade på ändan inför hela modevärldens ögon och kameror. Men Vivienne jublade. Denna typ av antireklam passade henne perfekt.
Protesterade mot Julian Assange
Vivienne Westwoods är uttalad feminist och kanske snarare modeaktivist.
Hon har gjort klädkollektioner mot propaganda och kört ett militärfordon fram till dåvarande premiärministern David Camerons bostad för att protestera mot så kallad "fracking", jakten på naturgas och olja.
De senaste åren har hon varit engagerad i klimatfrågan och i fallet Julian Assange.
I juli 2020 kablades bilder över världen där modeskaparen satt "som en kanariefågel" instängd i en stor bur, som en reaktion mot en eventuell utlämning av Wikileaks-grundaren till USA.
Kanske är det motvilligt, kanske högst medvetet men Vivienne Westwood har under sin långa karriär gradvist förvandlats från en radikal modeskapare till att bli en del av etablissemanget.
Hon designade förre premiärminister Theresa Mays skotskrutiga favoritkostymer och 1992 fick hon ta emot den brittiska imperieorden ur drottning Elizabeths hand för sitt bidrag till den brittiska modeindustrin. Och fick den adliga titeln Dame.
Utan trosor i Buckingham Palace
Hon som 30 år tidigare skapade kläderna till bandet som rimmade "The queen the facist regime".
Hur mycket punk är det, frågade sig skeptiker och fans i modeindustrin.
Vivienne Westwood svarade genom att ta emot ordern i Buckingham Palace i en genomskinlig klänning utan trosor under.
”Jag är stolt över punken. Om jag hade blivit adlad enbart för att ha skapat punken hade jag tyckt att det varit i sin ordning”, som hon själv har uttryckt det i sin självbiografi.
I mitten av nittiotalet när Westwood höll i en designklass på en konstskola i Wien blev hon förälskad i en mer än hälften så gammal student. Andreas Kronthaler (som var förebilden för filmkaraktären Brüno!) och den färgstarka modeskaparen var gifta i 30 år.
Tänker fortsätta vara punk
Paret har inga barn tillsammans men Joseph Corre som Vivienne Westwood fick i relationen med Malcolm McLaren är grundare till klädmärket Agent Provocateur. Hennes son från första äktenskapet jobbar med erotisk film.
Dame Vivienne Westwood gick bort 81 år ung den 29 december 2022.
Läs mer:
Sommaren 85 – här är prylarna och kläderna vi aldrig vill ha tillbaka
Malin Roos: ”Tegnell, varför får jag inte hjälpa min 13-åring med covidtestet?”