Trendar: 10 bästa filmerna från 80-talet Nostalgiska barnprogram vi aldrig glömmer Så gick det för skådisarna i Saltkråkan Så lever de kvinnliga idrottsstjärnorna idag Kändisarnas dubbelgångare

Klassiska svenska filmroller – som var tänkta för helt andra skådespelare

07 jul, 2021
AvLinus Brännström
FotografTT
Jönssonligan, Sunes sommar, Änglagård och en rad andra filmer hade blivit helt annorlunda om skådespelarna som först erbjöds rollerna inte hade hoppat av.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Nytt på Netflix i sommarBrand logo
Nytt på Netflix i sommar

Vilken skådespelare som gestaltar en roll har stor påverkan på filmupplevelsen. Filmsajten Moviezine har sammanställt en lista över roller i klassiska svenska filmer – som från början var tänkta för helt andra skådespelare än dem som vi fick se på bio.

Hasse och Tage som Kling och Klang i Pippi

Hasse Alfredson och Tage Danielsson.

Svensk humors mest inflytelserika duo, Hasse Alfredson och Tage Danielsson, kunde ha synts i rollerna som poliserna Kling och Klang i Pippi Långstrump. Planerna gick dock inte i lås – i stället gick rollerna till Göthe Grefbo och Ulf G Johnsson.

Annons
Så blev det i stället.

Tysk porrskådis som Pippis pappa

Ralf Wolter var på den tiden känd för gladporrfilmer.

En annan rollsättning i Pippi Långstrump som inte blev av – och det får vi kanske vara glada för. Rollen som Pippis pappa Efraim Långstrump skulle ha spelats av den tyske gladporrskådisen Ralf Wolter (Pippi var en svensk-tysk samproduktion). Enligt Moviezine tyckte dock regissören Olle Hellbom att Wolter var för liten så rollen gick i stället till folkkäre Beppe Wolgers.

Annons
Man får vara glad att Beppe fick rollen till slut.

Elias Ringqvist som Sune

Elias Ringqvist, här med Gaby Stenberg, skulle ha spelat Sune.

När böckerna om Sune Andersson skulle bli tv och film var det tänkt att Elias Ringqvist skulle ha spelat huvudrollen. Men Ingmar Bergman sa nej – han tyckte inte att man skulle ta Ringqvist på allvar i sin roll i "Den goda viljan" om han precis synts i en humoristisk barnserie, enligt Moviezine. Rollen som Sune gick i stället till Andreas Hoffer.

Annons
Sune som vi är vana vid att se honom – gestaltad av Andreas Hoffer.

Lindstedt eller Järegård som Dynamit-Harry

Carl-Gustaf Lindstedt.

Det är svårt att tänka sig någon annan än Björn Gustafson i rollen. Men förstahandsvalet var faktiskt Carl-Gustaf Lindstedt som enligt Movizeine tackade ja men sedan tvingades hoppa av på grund av hälsoskäl. Sedan var Ernst-Hugo Järegård aktuell innan rollen till slut gick till Gustafson.

Annons
Björn Gustafson som Dynamit-Harry.

Max von Sydow och Liv Ullmann i Fanny och Alexander

Max von Sydow och Liv Ullmann hoppade av.

När Ingmar Bergmans Oscarsvinnande klassiker Fanny och Alexander först presenterades var det med Max von Sydow och Liv Ullmann i de bärande rollerna som biskop Edvard Vergérus och Emelie Ekdahl. Innan inspelningarna startade hoppade dock båda av – von Sydows agent krävde för hög lön och Ullmann lämnade självmant. Både ångrade sig senare.

Annons

Rollerna gick i stället till Jan Malmsjö och Ewa Fröling.

Rollerna gick i stället till Jan Malmsjö och Ewa Fröling.

Margaretha Krook i Utvandrarna

Vilhelm Moberg ville ha Margaretha Krook.

Monica Zetterlund var klar för rollen som sockenhoran Ulrika men Utvandrarna-författaren Vilhelm Moberg var inte nöjd med valet. Enligt Moviezine såg han framför sig hur Zetterlund skulle fördärva rollen och föreslog att tunga Dramaten-skådisen Margaretha Krook skulle plockas in. Regissören Jan Troell stod dock fast vid Zetterlund – som sedan vann en Guldbagge för rollen.

Annons
Monica Zetterlund i rollen.

Robert Gustafsson som Hasse P i Tårtgeneralen

Robert Gustafsson hoppade av.

När Filip Hammars och Fredrik Wikingssons bok Tårtgeneralen skulle bli film var det med Robert Gustafsson i huvudrollen som Hasse P. Men det uppstod meningsskiljaktigheter om manuset och Gustafsson valde att hoppa av – då gick rollen i stället till Mikael Persbrandt, som Filip och Fredrik ursprungligen ville ha.

Annons
Mikael Persbrandt fick till slut rollen.

Monica Dominique som Siv i Sällskapsresan

Monica Dominique tackade nej till den klassiska rollen.

Lasse Åberg ville att Monica Dominique skulle göra rollen som Siv Åman i Sällskapsresan. Hon tackade nej då hon nyss fått sitt tredje barn och inte ville vara på inspelning utomlands i flera månader. Den klassiska rollen gick i stället, som vi alla vet, till Kim Anderzon.

Annons

Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos i Änglagård

Nyroos och Hjulström.

Rollerna som Axel och Rut Flogfält erbjöds först till skådespelarparet Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos. De tvingades dock tacka nej och då gick rollerna till ett annat skådespelarpar – Sven Wollter och Viveka Seldahl, som egentligen skulle ha spelat mindre roller i Colin Nutley-klassikern.

Annons
Wollter och Seldahl.

Bibi Andersson i Änglagård

Bibi Andersson hoppade av genom ett brev.

Bibi Andersson var klar för rollen som Anna-Lisa i Änglagård men hoppade av när inspelningarna redan hade startat. Regissören Colin Nutley har berättat att han fick ett brev från Bibi Andersson där hon skrev att hon inte ville göra rollen för att Sveriges Television hade varit oförskämd mot henne.

Annons

– Det var ett mycket konstigt brev, jag fattade ingenting, har Nutley sagt till Vi.

Görel Crona skulle egentligen ha spelat Anna-Lisas och Ragnars dotter – den rollen ströks dock och i stället fick Crona spela Anna-Lisa.

Görel Crona skulle egentligen ha spelat dottern.

Harvey Keitel i Arn – tempelriddaren

Harvey Keitel var klar för Arn.

Mastodontprojektet Arn kunde ha fått en helt annan Hollywood-stjärnglans. Harvey Keitel hade tackat ja till rollen som broder Guilbert men tvingades hoppa av på grund av tidsbrist. I stället blev den schweizaren Vincent Perez som kom att spela munken som tränar upp Arn.

Annons
När Keitel hoppade av gick rollen till Vincent Perez.

Mia Skäringer ersattes i Hundraettåringen

Mia Skäringer var med i Hundraåringen.

Hon spelade Gunilla i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Tanken var att Mia Skäringer skulle reprisera rollen i uppföljaren Hundraettåringen som smet från not och försvann men enligt Moviezine tvingades hon tacka nej på grund av sjukskrivning. I stället plockade man in Shima Niavarani och skrev om manus så att rollfiguren Gunilla byttes ut mot rollfiguren Miriam.

Annons
I Hundraettåringen spelade Shima Niavarani den helt omgjorda rollen.
Annons