Margaretha Krook höll sjukdomen hemlig
Sin sista tid i livet valde hon att inte berätta att hon var sjuk i lungcancer, utan dolde det från allmänheten.
– Hon valde att inte berätta om sin sjukdom, sa skådespelaren Keve Hjelm efter vännens död.
Det har gått 20 år sedan hennes bortgång, men Margaretha Krook är fortfarande ihågkommen som en av landets största skådespelare genom tiderna. Hon började sin över 50 år långa karriär på Dramatens elevskola, där hon gick i samma klass som bland annat Max von Sydow och Yvonne Lombard. Som utbildad skådespelare tog Margaretha Krook sig an roller både på de stora teaterscenerna, i tv och i film.
Många förknippar skådespelaren med humorduon Hasse Alfredson och Tage Danielsson, då hon både medverkade i deras filmen Picassos äventyr, Släpp fångerne loss det är vår och Tingel tangel, samt var en återkommande primadonna i flera av deras omtyckta revyer.
Läste Nyårsklockan – var första kvinnan
Sina sista år i livet cementerade Margaretha Krook sin ikonstatus när hon blev den första kvinnan att läsa Tennysons dikt Nyårsklockan på nyårsfirandet på Skansen. Det gjorde hon från 1997 till 2000. Det sista året läste Krook dikten med lunginflammation – trots den allvarliga sjukdomen vägrade hon ställa in att uppträda i vinterkylan.
– Det finns ju penicillin nuförtiden, sa hon till Aftonbladet i samband med uppträdandet.
Men lungproblemen fortsatte för Margaretha Krook, som drabbades av lungcancer. Bara några månader senare, den sjunde maj 2001, avled skådespelaren på Ersta sjukhus i Stockholm. Hon blev 75 år gammal.
– Hon var sjuk en kort tid bara. Hon var en av våra absolut största skådespelerskor. Hon spelade de stora, expressiva kvinnorollerna. Gertrud Stein, Mutter Courage, Maria Callas, alla de här stora rollerna, sa Ingrid Dahlberg, Dramatens dåvarande chef, till Aftonbladet.
Margaretha Krook valde att hålla sjukdomen hemlig in i det sista, och var kort före sin död med i en intervju med Malou von Sivers, där det enda tecknet på hennes sjukdom möjligen var en raspig röst.
– Hon valde att inte berätta om sin sjukdom, sa vännen och kollegan Keve Hjelm efter Krooks död.
Idag står Margaretha Krook staty utanför Dramaten i Stockholm, på samma ställe där hon brukade röka. Hon har också fått en gata uppkallad efter sig.