Marie Bergmans dolda sjukdom – tog beslut om operation
Trefaldig segrare av Melodifestivalen, invald i Swedish Music Hall of Fame och mottagare av både Karamelodiktstipendiet och Cornelispriset. Marie Bergman, 71, är en av landets mest älskade sångerskor. Hennes musikkarriär sträcker sig över imponerande 50 års tid, och än är den inte över. Långt ifrån.
Blev sångerska i gruppen Family Four
Som liten, under uppväxten i Västertorp och studierna vid Adolf Fredriks musikklasser och gymnasiet i Brännkyrka, drömde hon om att bli läkare, om att jobba med människor. Men livet ville annorlunda. Hon halkade in på musiken, på en karriär i showbiz, ”på ett bananskal” (som hon själv säger), Med gruppen Family Four stod hon på scener över hela Sverige, i flera år. Det var Svensktoppen, Schlagerfestivalen och Hylands hörna.
Man uppträdde i folkparker och gjorde krogshower. Men Marie drogs också till något annat. Till en annan typ av musik. Hon ville skriva själv, gå sin egen väg. Efter fyra år i gruppen valde hon att 1974 bryta upp och lämna Family Four bakom sig.
– Jag var tvungen att bryta mig ur med bång och bäng. Man måste följa sin inre längtan, det är viktigt, annars går det helt fel, har hon berättat i en radiointervju med Ulf Elfving.
Men beslutet att gå togs inte emot bra av alla medlemmar i bandet. Grundaren Berndt Öst blev besviken. Många fans likaså. Stämningen var konfliktfylld.
– Då lärde jag mig att man kan inte göra alla människor nöjda. Det var som en skilsmässa, det var tufft. Folk kom också fram på gatan och skällde ut mig för att jag hade lämnat gruppen. Då gick jag hem och grät, men insåg att jag kan inte göra alla nöjda, har Marie berättat för Aftonbladet.
Relationen med Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström
Som ung, faktiskt redan i tonåren, höll Marie ofta till på vispråmen Storken. Hon umgicks med musikaliska giganter som Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Särskilt Fred stod henne nära. Han tog hand om Marie, lite som en storebror. Det var ett slags mentorskap, ett mentorskap som Marie i sin tur tagit vidare, bland annat genom att dela ut ett stipendium till andra musiker.
Och på tal om andra musiker… Under åren har Marie Bergman samarbetat med många. Hon vann Melodifestivalen 1994, med låten Stjärnorna, ihop med Roger Pontare. 2015 ställde hon upp igen, med Sanne Salomonsen. Tillsammans framförde duon den finstämda Nonetheless.
Mest känd är dock Marie för hiten Ingen kommer undan politiken. En låt som kombinerar det politiska med en berättelse om relationer, människor emellan. Den är aktuell än i dag, trots att den släpptes redan 1977.
– Jag tyckte låten var fantastisk, men jag var nyförlöst mamma och ammade så jag var oförmögen att skriva och tänka. Så jag ringde Ola Magnell och frågade om han kunde skriva en text och det gjorde han och den har följt mig. Det är en sång som aldrig kommer blekna, har Marie berättat i en intervju med Aftonbladet.
Har varit gift med Lasse Englund sedan 1981
Marie har varit gift med maken Lasse Englund i över 40 år. De möttes via musiken, som också blivit parets kitt.
– Det finns ingen musiker jag hellre arbetar med än Lasse. Än i dag, har Marie berättat för Ulf Elfving.
Marie har dottern Lina, från förhållandet med Christer Brunkell, och Lasse har sonen Fredrik sedan tidigare. I dag är barnen vuxna, förstås, med egna familjer. Marie och Lasse bor på norra Lidingö, med studio hemma på tomten. Huset är en tidigare torparbostad som har tillhört Lasses släkt.
– Jag älskar den platsen. Allt mitt skapande sker därifrån, har Marie slagit fast i tidningen Mitt i.
Det få kanske vet är att Marie också sysslar med annat, utöver musiken. Under åren har hon gått ett flertal utbildningar, inom bland annat kinesisk medicin, psykodrama, symbolterapi samt ljudterapi och klangmassage (Marie beskriver klangmassagen som en slags friskvårdsmetod). Hon är dessutom diplomerad sömncoach.
– Människan har alltid intresserat mig. Och kommunikation mellan människor. Allt står och faller med det. Det fascinerar mig och har lett mig in på många olika vägar – och utbildningar, berättar Marie Bergman för Femina.
Marie har också arbetat mycket med röst. Att träna rösten. Att få rösten att hålla. Ett knep är att gymnastisera rösten på olika vis. Genom att humma, till exempel. I 13 års tid har Marie också lett så kallade toningar i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Det kommer ungefär 250-500 personer – varje gång. Toningarna blir ett slags ”fredsredskap” i oroliga tider, konstaterar Marie.
– Helt utan prestationskrav! Vi tonar under långsamma utandningar, långa hummande toner. Och så ber jag alla att tänka: ”Jag vill dig väl”. Det blir ett fält av medkänsla och en kraft som uppstår av att vi gör det tillsammans. I vårt samhälle har vi ju tappat förståelsen för hur viktig den gemensamma kraften är för oss, har Marie berättat för GP.
Toningarna, och turnélivet, har haft paus under pandemin. Under den tiden har Marie fördjupat sig i forskning, i studier och annat.
– Jag har haft tid att grotta ner mig, att förkovra mig, på ett sätt jag inte har haft tid till, tidigare. Pandemin gav mig möjlighet att nörda ner mig, kunskapsmässigt.
Marie beskriver sig själv som andlig. Andligheten är något hon burit med sig länge, faktiskt ända sedan barndomen. För några år sedan, närmare bestämt 2018, fick hon, enligt henne själv, också testa på healing, av sig själv. Detta efter en operation, av tre bisköldkörtlar. På sajten Yoga World har Marie Bergman, i en intervju, berättat mer.
– Opererade nyss bort tre bisköldkörtlar med risk för röstskador, men det gick fint och jag mår prima. Hyperthyroidism kalkar ur kroppen och jag började undra när jag ramlade hals över huvud nedför en rulltrappa i Danmark för ett par år sedan. Det ville jag inte vara med om igen, så småningom tog jag beslutet om operation. Det är jag glad över idag. Jag fick också testa min självhealingförmåga i skarpt läge, berättade Marie.
För Femina utvecklar hon det hela.
– Att ta bort bisköldkörtlarna är lite läskigt. Eftersom man rör mig så nära stämbanden. Det fanns inga garantier att rösten inte skulle skadas, men de var tvungna att avlägsnas, så att det hela inte utvecklas till cancer. Jag tonade mig igenom behandlingen. Och då kom lugnet. Det gjorde att jag kunde läka bättre.
Just nu är Marie, och maken Lasse, ute på turné. De sjunger och spelar Cornelis, Ola Magnell och Tomas Andersson Wij. Det hela sker akustiskt. ”Tillbaka till rötterna”, säger Marie. Någon pensionering är det inte tal om.
– Nej, nej! Jag fortsätter att åka ut och spela. Också framöver.